Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία για συμφωνία μεταξύ Δύσης - Τεχεράνης

13 Ιουλίου 2015 12:12

Η... ύστατη διορία για την επίτευξη μιας «ιστορικής συμφωνίας» για τα πυρηνικά Ιράν εκπνέει σήμερα, μέσα σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.


Τόσο η Τεχεράνη όσο και οι εκπρόσωποι των έξι μεγάλων δυνάμεων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα) άφηναν χθες το βράδυ να εννοηθεί ότι πράγματι η τελική συμφωνία (που αναμένεται να αριθμεί περί τις... 100 σελίδες) βρίσκεται προ των πυλών.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την πλευρά του παρουσιάστηκε «αισιόδοξος», ενώ συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς. Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται τα τελευταία 24ωρα, ειδικά από τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η όποια συμφωνία, όσο «ιστορική» κι αν είναι, θα έχει στη συνέχεια να... ξεπεράσει σειρά νέων διαφωνιών και σκοπέλων πίσω στην Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με το Ιράν πρόκειται να πάει στο Κογκρέσο προς έγκριση.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο, που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δείχνουν αποφασισμένοι να την καταψηφίσουν. Θέλουν το Ιράν να παραμένει σε κλοιό κυρώσεων και αμφισβητούν την ειρηνική χρήση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Εάν η συμφωνία καταψηφιστεί στην Ουάσιγκτον, τότε ο Ομπάμα μπορεί να ασκήσει βέτο ενάντια στην άρνηση των Ρεπουμπλικάνων και να ξεκινήσει... εμφύλιο. Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, για να ξεκαθαρίσει το πράγμα.

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr