Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντονη αντίδραση της Σερβίας για ένταξη Κοσόβου στην UNESCO

21 Ιουλίου 2015 14:15

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Σερβία η είδηση της αίτησης του Κοσόβου για ένταξη στον εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών UNESCO, με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ιβιτσα Ντάτσιτς να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί στρέβλωση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.


«Η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει εκτός της UNESCO το Κόσοβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Κουρίρ» της σερβικής πρωτεύουσας.

Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η τελευταία διμερής συμφωνία στις Βρυξέλλες δεν συνεπάγεται το «άνοιγμα της πόρτας» για το Κόσοβο, ώστε να διεκδικήσει μία έδρα στον ΟΗΕ, άποψη η οποία αποτελεί και την επίσημη θέση του σερβικού κράτους. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη σερβική εφημερίδα ότι είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για την πιθανότητα η Πρίστινα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην UNESCO και ότι είχε θέσει το ζήτημα σε συνομιλίες του με διεθνείς αξιωματούχους, αλλά πρόσθεσε ότι η αποδοχή του αιτήματος δεν ισοδυναμεί και με ένταξη στον ΟΗΕ, καθώς ο εκπαιδευτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είναι «λίγο πιο ελεύθερος». «Θα ζητήσουμε από εμπειρογνώμονες να εκφέρουν τη γνώμη τους για το θέμα αυτό», είπε ο Ντάτσιτς.

Εξάλλου, οργισμένη ήταν και η απάντηση του διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Γιούριτς, απέναντι στο αίτημα της Πρίστινας, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία αυτή «αποκορύφωμα κυνισμού» και «πολιτική ανευθυνότητα» σε δηλώσεις του στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Pink. «Αυτοί που σήμερα επιδιώκουν την ένταξη στην UNESCO είναι οι κύριοι δράστες της καταστροφής των εκατοντάδων σερβικών ιερών προσκυνημάτων στο Κόσοβο», υπογράμμισε ο Σέρβος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Νομίζω ότι εκείνοι που αναδείχθηκαν από τον πόλεμο ως διοικητές, στη συνέχεια άλλαξαν ενδυμασία, έγιναν πολιτικοί και τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν και να αποφασίσουν για τα ιερά μνημεία που κατέστρεφαν ενώ φορούσαν στολές», σχολίασε καυστικά ο Γιούριτς, διευκρινίζοντας ότι η σερβική κυβέρνηση και η σερβική διπλωματία δεν αποδέχονται την ιδέα το Κόσοβο να γίνει μέλος της UNESCO και ότι θα αγωνιστούν για την υπεράσπιση αυτής τους της θέσης.

Υπενθυμίζεται ότι Βελιγράδι και Πρίστινα είχαν υπογράψει στις Βρυξέλλες το 2013 συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε με τη συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. Στη συμφωνία προβλέπεται πως καμία από τις δύο πλευρές δεν θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας εκ των δύο χωρών σε διεθνή οργανισμό. Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην UNESCO στις 16 Ιουλίου, με τον Κοσοβάρο ΥΠΕΞ Χασίμ Θάτσι να διαμηνύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι αναμένει την ένταξη του κράτους στον οργανισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το εκτελεστικό συμβούλιο του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτισμικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει το αίτημα της Πρίστινας για ένταξη στις 3 Οκτωβρίου.

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr