Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: «Αποκόψαμε κάθε δίοδο στο Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων»

17 Ιανουαρίου 2016 20:05

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι με την εφαρμογή μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε η Τεχεράνη προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας και πως η ανταλλαγή κρατουμένων έδειξε τι μπορεί να κάνει η διπλωματία.

"Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί για άλλη μια φορά βλέπουμε τι είναι δυνατό μέσω ισχυρής αμερικανικής διπλωματίας", δήλωσε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως το Ιράν δεν θα "βάλει τα χέρια του" σε πυρηνικό όπλο.

 

"Τα πράγματα αυτά μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν ηγούμαστε με δύναμη και σοφία".

Ο πρόεδρος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με το Ιράν και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

"Ακόμη και καθώς εφαρμόζουμε την πυρηνική συμφωνία και καλωσορίζουμε στην πατρίδα τους Αμερικανούς μας, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Παραμένουμε ακλόνητοι στην αντίθεσή μας προς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν αλλού", είπε.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την απονομή χάριτος σε έξι Ιρανο-αμερικανούς κρατούμενους και σε έναν Ιρανό που αντιμετώπιζε δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία "αμοιβαία, ανθρωπιστική χειρονομία" που έγινε μία και μοναδική φορά.

Είπε ακόμη πως ένας διακανονισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη Χάγη, με τον οποίο το Ιράν έλαβε 400 εκατομμύρια δολάρια που είχαν παγώσει από το 1981 μαζί με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τόκους, θα εξοικονομήσει χρήματα για τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε αυτή τη διαμάχη, είπε

Ο Ομπάμα είπε πως ελπίζει ότι τα γεγονότα αποτελούν μια ευκαιρία για το Ιράν να συνεργαστεί περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 11 εταιρείες και πρόσωπα σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν μετά την άρση χθες των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πέντε Ιρανοί πολίτες και ένα δίκτυο επιχειρήσεων που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα προστέθηκαν στην "μαύρη λίστα" με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Βάσει της απόφασης αυτής θα παγώσουν ό,τι περιουσιακά στοιχεία έχουν ενδεχομένως στις ΗΠΑ.

Οι έντεκα αυτές οντότητες --οι εταιρείες που ανήκουν στο δίκτυο αυτό και οι Ιρανοί πολίτες-- κατηγορούνται ότι ευνόησαν την παροχή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν "αποκρύπτοντας" τον τελικό τους προορισμό μέσω ενός δικτύου εταιρειών-βιτρίνα, διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται μετά τη δοκιμή από το Ιράν βαλλιστικών πυραύλων στις 10 και στις 21 Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr