Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν «καθαρίζει» Κούρδους & Ρεπουμπλικάνους

21 Μαϊος 2016 19:28

Ακόμη μία πινελιά προστέθηκε χθες στο μεγαλειώδες σουλτανικό πορτρέτο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με την υπερψήφιση από την τουρκική εθνοσυνέλευση του σχεδίου άρσης της βουλευτικής ασυλίας.


Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με πρώτο και καλύτερο τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας
Η ψηφοφορία Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με πρώτο και καλύτερο τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας

Η υπερψήφιση της πρότασης με 376 ψήφους σημαίνει ότι η τροποποίηση του Συντάγματος για το θέμα αυτό δεν θα χρειαστεί να περάσει από δημοψήφισμα και ότι θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο για την τύχη περίπου 138 βουλευτών (101 από το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), εναντίον των οποίων εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις ή έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Ο δρόμος λοιπόν για την πολιτική -και όχι μόνο- ισοπέδωση των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανοίγει διάπλατα. Το γεγονός ότι από τους 550 βουλευτές σχεδόν το ένα πέμπτο μπορεί να καταλήξει στην φυλακή μέσα στο επόμενο διάστημα και οι υπόλοιποι τελούν υπό καθεστώς φόβου ενισχύει τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα του παραχωρεί υπερεξουσίες.

Η ατζέντα Ερντογάν
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το πλήρες μείγμα με το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την ατζέντα του για την αλλαγή του πολιτεύματος στη γείτονα είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP σε συνδυασμό με την πιθανή παραπομπή τους σε δίκη με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τις επιχειρήσεις κατά του PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία και την αντικουρδική στάση εντός της Συρίας.

Οπως τονίζουν αρκετοί ακολουθώντας την πολιτική αυτή, ο Ερντογάν τονώνει το εθνικό αίσθημα και φλερτάρει, εν όψει της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), δηλαδή με το κόμμα των εθνικιστών και των Γκρίζων Λύκων.

Η αυταρχική στροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτή εκδηλώνεται από την ψήφιση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, από τον «αποκεφαλισμό» του Αχμέτ Νταβούτογλου και την αντικατάστασή του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και με την άρνηση να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό, έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα την ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μετά την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η αυξανόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής συζήτησης στην Τουρκία μάς γεμίζει ανησυχία».

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, το θέμα «θα βρεθεί οπωσδήποτε» μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διμερή συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της διήμερης Παγκόσμιας Συνόδου Ανθρωπιστικής Βοήθειας που οργανώνει ο ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυρία Μέρκελ θα μεταβεί στην Τουρκία την Κυριακή (για την πέμπτη επίσημη επίσκεψή της στη χώρα από τον Οκτώβριο) και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Χρήστος Στασινόπουλος

Τουρκία
Αλλο ένα κρούσμα φίμωσης του Τύπου

Παρότι η τουρκική ηγεσία ισχυρίζεται ότι πληροί όλα τα κριτήρια για να λάβει την οικονομική βοήθεια για το Προσφυγικό και για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για την ένταξη στην ΕΕ, άλλο ένα περιστατικό, η πρόσφατη καταδίκη της δημοσιογράφου Αρζού Γιλντίζ, έρχεται να υπογραμμίσει τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Η Αρζού Γιλντίζ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του απορρήτου για τα ρεπορτάζ της για τη δίκη της υπόθεσης με τη μεταφορά από την Τουρκία στη Συρία πολεμικού υλικού με φορτηγά που είχε μισθώσει η υπηρεσία πληροφοριών MIT το 2014.

Η απόφαση
Η Γιλντίζ καταδικάστηκε σε 20μηνη φυλάκιση και επιπλέον έχασε τα γονικά δικαιώματα και την επιμέλεια για τα δύο παιδιά της. Αυτό, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, σημαίνει ότι χάνει το δικαίωμα να εγγράφει τα παιδιά της στο σχολείο, να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς για τα παιδιά της και να πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό με τα παιδιά, χωρίς τη συνοδεία του συζύγου της.

Ετσι η Γιλντίζ είναι η τρίτη δημοσιογράφος που καταδικάζεται για την υπόθεση με τα φορτηγά της ΜΙΤ κι αυτό γιατί κάλυπτε τη δίκη των δύο συναδέλφων της, του αρχισυντάκτη Τζαν Ντουντάρ και του διευθυντή των γραφείων της Cumhuriyet στην Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλακή έκαστος εξαιτίας των αποκαλυπτικών ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σημειώνεται εδώ πάντως ότι η Γιλντίζ αναμένει την οριστική απόφαση από το Εφετείο, το οποίο ακόμη δεν έχει συνεδριάσει.

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr