Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση-χαστούκι για τη Μέρκελ

27 Δεκεμβρίου 2017 13:26

Οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η υποστήριξη προς την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς (47%) επιθυμεί να εγκαταλείψει η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών την καγκελαρία πριν τη λήξη της θητείας της και μόλις το 36% θα ήθελε να παραμείνει η Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Λίγο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές η υποστήριξη προς την υπηρεσιακή καγκελάριο ήταν πολύ υψηλότερη. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του YouGov στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 36% των ερωτηθέντων είχαν ταχθεί υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησής της, ενώ το 44% είχε πει ότι θέλει να παραμείνει η Μέρκελ στο πόστο της μέχρι το 2021.

Σε λίγες μέρες, για την ακρίβεια στις 7 Ιανουαρίου, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού ή την παροχή στήριξης σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαβουλεύσεις δύο είναι τα πιθανά σενάρια: ή νέα προσφυγή στις κάλπες, ή επανέναρξη των διαβουλεύσεων για κυβερνητική συμμαχία «Tζαμάικα» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Όμως από το FDP ξεκαθάρισαν ότι θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μόνον εάν αποχωρήσει η Μέρκελ, αφού όπως είπε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρός τους, Κρίστιαν Λίντνερ, διάλογος είναι νοητός μόνον με νέα πρόσωπα. Ενώ και ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, Βόλφγκανγκ Κούμπικι επέρριψε στη Μέρκελ την ευθύνη για την αποτυχία των διαβουλεύσεων για τη «Τζαμάικα» ζητώντας από τους Χριστιανοδημοκράτες να προχωρήσουν σε ανανέωση.

www.iefimerida.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr