Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ευχήθηκε ο Μακρόν στον Ερντογάν και τον Τουρκικό λαό

26 Ιουνίου 2018 12:30

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Ο γάλλος πρόεδρος συνεχάρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε στους τούρκους πολίτες επιτυχία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας τους και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών τους», ανέφερε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία ενός ψυχραιμότερου διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, πρόσθεσε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε τη δέσμευσή του για στενό και ειλικρινή διάλογο με τον τούρκο πρόεδρο αναφορικά με τις περιφερειακές κρίσεις και κυρίως τη Συρία και την μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν φέρεται να συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων.
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7%.

Ο 64χρονος Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής αλλά και διχαστικός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, έχει δεχτεί κριτική γιατί περιόρισε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την ελευθερία του Τύπου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ερντογάν, που έσπευσε να ανακοινώσει την νίκη του, έγινε από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα.
Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση.

www.iefimerida.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr