Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «παράπονο» του υπουργού Δικαιοσύνης για τον πιεστικό Τραμπ

14 Φεβρουαρίου 2020 11:02

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ζήτησε χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter για ανοικτές δικαστικές υποθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα εκφοβιστώ από κανένα».

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter για τις υποθέσεις που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο Μπαρ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν αφού ο Τραμπ επιτέθηκε στον δικαστή και τους ενόρκους στη δίκη του φίλου του και για καιρό συμβούλου του Ρότζερ Στόουν.

Στη συνέντευξή του ο Μπαρ εκτίμησε ότι οι επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του Στόουν «καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση του έργου μου».

«Δεν θα εκφοβιστώ ούτε θα επηρεαστώ από κανέναν (…) είτε πρόκειται για το Κογκρέσο, τους συντάκτες μιας εφημερίδας ή τον πρόεδρο», υπογράμμισε. «Δεν μπορώ να επιτελέσω το έργο μου εδώ στο υπουργείο έχοντας συνεχώς στο βάθος σχόλια που με υπονομεύουν», εκτίμησε ο Ουίλιαμ Μπαρ.

Επιθέσεις στο Twitter από τον πρόεδρο Τραμπ
Ο Στόουν, βετεράνος Ρεπουμπλικάνος και για καιρό σύμβουλος του Τραμπ, κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου από την ομοσπονδιακό δικαστή Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον.

Τη Δευτέρα οι τέσσερις εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση πρότειναν να επιβληθεί στον 67χρονο Στόουν ποινή 7 με 9 χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ο Τραμπ αντέδρασε καταγγέλλοντας σε tweet του «μια πολύ άδικη κατάσταση» και ένα «δικαστικό λάθος».

Οι τέσσερις εισαγγελείς Άαρον Ζελίνσκι, Τζόναθαν Κράβις, Άνταμ Τζεντ και Μάικλ Μαράντο ανακοίνωσαν την Τρίτη την απόσυρσή τους από την υπόθεση. Δεν εξήγησαν την απόφασή τους, ενώ ο Κράβις παραιτήθηκε από τη θέση του εισαγγελέα.

Ο Τραμπ, που πιστεύεται ότι άσκησε πιέσεις στους εισαγγελείς, αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση. «Θα μπορούσα να το έχω κάνει, αν ήθελα. Έχω απολύτως το δικαίωμα να το κάνω. Μένω μακριά από τα πράγματα», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο.

Ομως συνέχισε καταγγέλλοντας ότι οι προτάσεις των εισαγγελέων ήταν «γελοίες», «επονείδιστες» και «προσβολή για τη χώρα μας».

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε μέσω Twitter και στη δικαστή Μπέρμαν Τζάκσον, επικρίνοντας τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορντ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την Τετάρτη να επιβληθεί «πολύ μικρότερη ποινή» στον Στόουν με τη δικαιολογία ότι οι αρχικές προτάσεις «δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της δικαιοσύνης».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο έκανε λόγο για ποινή 3 με 4 ετών, «από 37 ως 46 μήνες», η οποία, σύμφωνα με το ίδιο, «θα αντιστοιχεί περισσότερο στις ποινές που επιβάλλονται συνήθως για το αδίκημα της παρακώλυσης».

Ο Λευκός Οίκος δεν ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Μπαρ
Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν φάνηκε να ενοχλείται από τις χθεσινές δηλώσεις του Μπαρ. «Ο πρόεδρος έχει απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ θα κάνει τη δουλειά του και θα υπερασπιστεί τους νόμους», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τραμπ, η Στέφανι Γκρίσαμ.

Εξάλλου και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τον Μπαρ. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, επεσήμανε ότι ο Μπαρ ήταν «εξαιρετική επιλογή» για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Πιστεύω ότι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά ότι παρεμβαίνει στο έργο του, ίσως ο πρόεδρος θα πρέπει να τον ακούσει», σχολίασε μιλώντας στο Fox News.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr