Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ εξελέγη νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος

04 Απριλίου 2020 14:23

Ο κεντρώος Κιρ Στάρμερ εξελέγη σήμερα αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, στη θέση του «αριστερού» Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.

 

Διαδεχόμενος τον Τζέρεμι Κόρμπιν κι αναλαμβάνοντας την πρόκληση να δώσει εκ νέου ώθηση στο αποδυναμωμένο και διχασμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, μεσούσης της κρίσης του νέου κορωνοϊού. «Συγχαρητήρια στον @Keir_Starmer, τον νέο ηγέτη των Εργατικών» ήταν το tweet που έστειλε το κόμμα ανακοινώνοντας τη νίκη του πρώην δικηγόρου, ηλικίας 57 ετών και υπεύθυνου, τα τελευταία 3 χρόνια, των Εργατικών για το Brexit.

Ο Στάρμερ, που θεωρείτο φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών, επικράτησε της Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, συμμάχου του Κόρμπιν, και της Λίζα Νάντι, εξασφαλίζοντας το 56,2% των ψήφων των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος.

Νάντ, Στάρμερ και Λόνγκ-Μπέιλι
«Είναι τιμή και προνόμιο στη ζωή μου που εξελέγην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Αυτό συνέβη σε μια στιγμή, πρωτόγνωρη όσο καμία άλλη, της ζωής μας» επισήμανε σε μια προμαγνητοσκοπημένη δήλωση, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Υπό την ηγεσία μου θα εμπλακούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και δεν θα ασκήσουμε αντιπολίτευση απλά για να ασκήσουμε… Δεν υποβάλλουμε αδύνατα αιτήματα. Όμως, με τόλμη θα στηρίζουμε (τις θέσεις μας), όταν θα είναι το σωστό να το κάνουμε».

«... Όπου βλέπουμε λάθη ή κυβερνητικές αποτυχίες ή πράγματα που δεν συμβαίνουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, θα τα αμφισβητούμε και θα παρεμβαίνουμε».

Ποιος είναι ο σερ Κιρ Στάρμερ

Υπεύθυνος για το Brexit, όσο πρόεδρος των Εργατικών ήταν ο Κόρμπιν, ο Στάρμερ πήρε θέση στο Κέντρο και έμεινε μακριά από την «αριστερή στροφή» του κόμματος. Δεν στήριξε την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στην ηγεσία το 2015 και μάλιστα παραιτήθηκε από την «σκιώδη κυβέρνηση» των Εργατικών το 2016, καταγγέλλοντας την ταλαντευόμενη στάση του απέναντι στο Brexit.

Από τη στιμή μάλιστα που έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών, ο Στάρμερ έβαλε στην άκρη τις θέσεις του «remainer», οπαδού δηλαδή της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και άρχισε να ξετυλίγει επιχειρήματα υπέρ του Brexit. Δεν ξανάκανε, για παράδειγμα, ποτέ λόγο για μελλοντική επιστροφή του ΗΒ στην ΕΕ και παρουσιάστηκε ως ο «υποψήφιος της ενότητας» για τους Εργατικούς.

« Boring Starmer » (« O βαρετός Στάρμερ »), ήταν ο τίτλος των Financial Times πριν από λίγες ημέρες. «Ο Κιρ είναι βαρετός. Είναι πάρα πολύ βαρετός. Γι'αυτό μου αρέσει», δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα, ανώνυμα, βουλευτής των Εργατικών που στήριξε την υποψηφιότητά του. Φιλοδοξώντας να ενώσει το κόμμα, ο Στάρμερ έλαμψε με τις θολές και ασαφείς θέσεις του, τις τελευταίες εβδομάδες. Απαρνήθηκε την κληρονομιά του Κόρμπιν αλλά απέφυγε και κάθε μετωπική επίθεση με τον πρώην πρόεδρο των Εργατικών. Διατύπωσε μάλιστα και δέκα υποσχέσεις, πολλές από τις οποίες είναι θέσεις του προγράμματος Κόρμπιν, όπως η επανακρατικοποίηση των τρένων και της ενέργειας. «Ο Κέιρ Στάρμερ είναι το φαβορί, δεν θέλησε να πάρει κανένα ρίσκο, είπε τα λιγότερα που μπορούσε. Κυρίως δεν θέλει να συσπειρώσει εναντίον του τους αντι-Κόρμπιν», εξήγησε ο καθηγητής Steven Fielding, ειδικός για το κόμμα Labour, στο πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ.

Τι θα κάνει με το Brexit

Οι τοποθετήσεις του είναι τόσο προσεκτικές που είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να ισχυριστεί κάποιος αν θα υιοθετήσει μια πιο κεντρώα γραμμή σε σχέση με τον Κόρμπιν. Την περασμένη Δευτέρα ρωτήθηκε από το κανάλι Sky News να ξεκαθαρίσει την ιδεολογία του και αρκέστηκε να πει, αναφερόμενος στην εποχή Τόνι Μπλερ, ότι η τότε κυβέρνηση των Εργατικών «υλοποίησε εξαιρετικά πράγματα και έκανε πραγματικές αλλαγές», φέρνοντας το παράδειγμα των διαπραγματεύσεων για την βόρεια Ιρλανδία.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr