Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπόρις Τζόνσον: Σε δεινή θέση λόγω της στήριξης στον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς

25 Μαϊος 2020 12:32

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος ασχολείται σήμερα με το «σκάνδαλο» που έχει ξεσπάσει στη βρετανική κυβέρνηση μετά την πλήρη στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο στενό του


σύμβουλο, Ντομινίκ Κάμινγκς, ο οποίος παραβίασε την καραντίνα
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Βρετανία καθώς, παρά τις σφοδρές επικρίσεις και τις «φωνές» που ζητούν την παραίτησή του στενού του συμβούλου Ντομινίκ Κάμινγκς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον απομακρύνει - προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τουλάχιστον από έντεκα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, των Συντηρητικών, αλλά και την αντιπολίτευση για να βάλει στο περιθώριο τον στενό του σύμβουλο, ο οποίος έσπασε την καραντίνα και ταξίδεψε πάνω από 400 χλμ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πυρά την ώρα που ανακοινώνει μέτρα για την σταδιακή επιστροφή της Βρετανίας στην κανονικότητα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Ντομινίκ Κάμινγκς έκανε ένα ταξίδι 430 χιλιομέτρων για να διασφαλίσει ότι ο 4χρονος γιος του έχει τη σωστή φροντίδα καθώς η σύζυγός του είχε νοσήσει από την Covid-19. «Νομίζω ότι αυτό που έκανε ήταν εντελώς κατανοητό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον προσφέροντάς του απλόχερα την πλήρη στήριξή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Νομίζω ότι οποιοσδήποτε πατέρας, οποιοδήποτε γονέας μπορεί να καταλάβει ειλικρινά τι έκανε ο Κάμινγκς και εγώ σίγουρα το καταλαβαίνω», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Στιβ Μπέικερ, ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη που συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, ήταν ο πρώτος από τους Συντηρητικούς βουλευτές που ζήτησαν την άμεση παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους. «Βλέπω απλώς να συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, τη μια μέρα μετά την άλλη, να σπαταλάμε τον χρόνο του κοινού, να καταναλώνουμε πολιτικό κεφάλαιο και να απομακρυνόμαστε από τα πραγματικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», δήλωσε στο δίκτυο «Sky News».

Ο Μπέικερ είχε διαφωνήσει εξ αρχής με την ανάληψη κάποιου ρόλου από τον Κάμινγκς στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκτός από το κυβερνών κόμμα, και η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Κάμινγκς με το σκεπτικό ότι ενήργησε υποκριτικά σε μια περίοδο που εκατομμύρια Βρετανοί έμεναν στα σπίτια τους, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Όπως αποκάλυψαν οι εφημερίδες «Daily Mirror» και «Guardian», ο σύμβουλος του Τζόνσον φέρεται να έκανε και δεύτερο ταξίδι από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και εντοπίστηκε κοντά στο Ντέραμ στις 19 Απριλίου, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στο Λονδίνο από το πρώτο του ταξίδι. Το γραφείο του Τζόνσον διέψευσε τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «λανθασμένους ισχυρισμούς».

Ο «ψυχοπαθής καριερίστας», ο «Στιβ Μπάνον της Βρετανίας» (τα βρετανικά ΜΜΕ τον συγκρίνουν με τον ακροδεξιό πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ) δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση Τζόνσον. Ωστόσο, με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο σύμβουλός του ενήργησε με ακεραιότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντομινίκ Κάμινγκς διετέλεσε διευθυντής της εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο καθώς ηγείται καμπάνιας που βασίσθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Οι μέθοδοι που ακολούθησε η εκστρατεία «Vote Leave» προκάλεσαν σκάνδαλο, κυρίως λόγω παραπλανητικών συνθημάτων και των στοχευμένων και εξατομικευμένων πολιτικών διαφημίσεων. Θεωρείται διαβολικός από την μετριοπαθή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος.

Γεννήθηκε στο Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας με πατέρα διευθυντή έργου σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου και μητέρα δασκάλα ειδικής αγωγής, ο Κάμινγκς φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο της περιοχής του προτού εισαχθεί στο ελιτίστικο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ρωσόφιλος και λάτρης του Ντοστογιέφσκι φέρεται ότι μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο πήγε στη Ρωσία και βοήθησε να στηθεί μια αεροπορική εταιρεία την δεκαετία του '90 που όμως απέτυχε.

Επιστρέφοντας στη Βρετανία ξεκίνησε να εμπλέκεται στην πολιτική ως επικεφαλής πολλών εκστρατειών, περιλαμβανομένης εκείνης κατά της ένταξης της χώρας του στην Ευρωζώνη.

protothema.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr