Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καναδάς: Το κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη «γενοκτονία» των Ουιγούρων -Η Κίνα αντιδρά με οργή

23 Φεβρουαρίου 2021 12:31

Τα μέλη του κοινοβουλίου του Καναδά υιοθέτησαν απόφαση -δεν είναι νομικά δεσμευτική- που παρομοιάζει τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κίνα στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων με «γενοκτονία», προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, που έκανε λόγο για «εμπαθή πρόκληση».

 

Η απόφαση, που κατατέθηκε από τους συντηρητικούς (αντιπολίτευση), υιοθετήθηκε ομόφωνα από την καναδική Βουλή των Κοινοτήτων, με 266 ψήφους (από τις 338). Καλεί επίσης την κυβέρνηση να υιοθετήσει επίσημα αυτή τη θέση. Ωστόσο κάποιοι βουλευτές, ειδικά υπουργοί της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, προτίμησαν να απόσχουν.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση τονίζει ότι ο Καναδάς αναγνωρίζει ότι «οι Ουιγούροι στην Κίνα υφίστανται γενοκτονία».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καναδάς: Μάζεψε 25.000 δολάρια για την υπάλληλο που τον σέρβιρε επί 50 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ 19|02|2021 | 22:30
Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά απέρριψε με ανακοίνωσή της σε όχι ακριβώς διπλωματικό τόνο την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «επαίσχυντη ενέργεια», χαρακτηρίζοντας «υποκριτές και ξεδιάντροπους» τους βουλευτές διότι κατέφυγαν «στη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να αποπειραθούν ένα «πολιτικό τέχνασμα» ως προς τη Σιντζιάνγκ που θα ανοίξει τον δρόμο να γίνει «επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

 Για να στηρίξουν την κατηγορία τους οι καναδοί κοινοβουλευτικοί έκαναν λόγο περί «πολιτικής και αντιθρησκευτικής» κατήχησης, «καταναγκαστικής εργασίας» και «καταστροφής πολιτιστικών μνημείων» που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα στη Σιντζιάνγκ.

Τροπολογία που κατατέθηκε και ζητεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να μεταφέρει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2022) αλλού αν η «γενοκτονία» συνεχιστεί εγκρίθηκε επίσης.

Οι σχέσεις του Καναδά με την Κίνα βρίσκονταν ήδη σε κρίση άνευ προηγουμένου.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr