Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπόρις Τζόνσον: «Κάντε το εμβόλιο για να μην έχουμε lockdown τα Χριστούγεννα»

16 Νοεμβρίου 2021 11:45

Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τα Χριστούγεννα στη Βρετανία άφησε ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιώντας τους άνω των 40 ότι θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου για να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς υποχρεωτική καραντίνα ή άλλα περιοριστικά μέτρα.

Ένα «νέο κύμα» της πανδημίας εξαπλώνεται στην Ευρώπη αναγκάζοντας κυβερνήσεις να επαναφέρουν αυστηρά μέτρα σε ισχύ κι «η ιστορία δείχνει ότι δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Τζόνσον οκτώ εκατ. Βρετανοί ηλικίας άνω των 40 είναι πλέον επιλέξιμοι για την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επαναφοράς περιοριστικών μέτρων το χειμώνα και να μπορούν οι ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. «Αν θέλουμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την επιδημία εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αν θέλουmε να αποφύγουμε περιορισμούς στην καθημερινότητά μας θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν μόλις είναι επιλέξιμοι», τόνισε.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ για την πιθανότητα ενός νέου lockdown τα Χριστούγεννα ο Τζόνσον απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι στα τρέχοντα στοιχεία που να υπογραμμίζει την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα, αλλά προειδοποίησε ότι «είναι ξεκάθαρο πώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε». Και τόνισε ότι θα ήταν «η απόλυτη τραγωδία» αν πλήρως εμβολιασμένοι πεθάνουν από την Covid-19 επειδή αμέλησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι Βρετανοί ίσως χρειαστούν μελλοντικά πιστοποιητικό ότι έκαναν την τρίτη δόση για να θεωρούνται «πλήρως εμβολιασμένοι», μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει χάος στα ταξιδιωτικά σχέδια των συμπατριωτών του.

Τυχόν επαναφορά σε ισχύ περιοριστικών μέτρων θα εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τον Τζόνσον, που επέβαλε την τελευταία στιγμή lockdown τα περασμένα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τα χθεσινά σχόλιά του δείχνουν μια αλλαγή στάσης ως προς το θέμα αυτό, καθώς μέχρι τον περασμένο μήνα επέμενε ότι δεν θα ισχύσουν μέτρα την περίοδο των γιορτών. Ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, που μετείχε στη συνέντευξη Τύπου του τζόνσον, είπε ότι ναι μεν η καμπύλη των κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία ήταν επίπεδη για κάποιες εβδομάδες, αλλά μεγάλα τμήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας δέχονται «πολύ σημαντική πίεση», κάτι που αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο τον χειμώνα.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα