Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Zabuzhko: «Οι Ουκρανοί πολεμούν για να σώσουν την Ευρώπη από το φάντασμα του ολοκληρωτισμού»

08 Μαρτίου 2022 19:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Zabuzhko: «Οι Ουκρανοί πολεμούν για να σώσουν την Ευρώπη από το φάντασμα του ολοκληρωτισμού»

test2

test2

 Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ουκρανή συγγραφέας Oksana Zabuzhko απευθύνθηκε στο ΕΚ σχετικά με τη δεινή κατάσταση των συμπατριωτών της που δέχονται επίθεση από τη Ρωσία.

Πριν από την επίσημη ομιλία της Oksana Zabuzhko στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου σήμερα το μεσημέρι, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola δήλωσε: «Σήμερα, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη 'εορτασμός'. Στην Ουκρανία, βλέπουμε ότι οι γυναίκες αντιστέκονται και παίρνουν τα όπλα εναντίον του εισβολέα. Είναι προνόμιο να έχουμε μαζί μας μια Ουκρανή γυναίκα και συγγραφέα της οποίας τα έργα και η ισχυρή φωνή δείχνουν τη δύναμη των Ουκρανών γυναικών απέναντι στην καταπίεση. Αυτές οι γενναίες και ανθεκτικές γυναίκες αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας, καθώς υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες μας.»

Η Oksana Zabuzhko, η οποία εγκατέλειψε την Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες με τις χειραποσκευές της μόνο, τόνισε ότι συνήθιζε στα γραπτά της να δίνει φωνή στις γυναίκες και να αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους, αλλά για πρώτη φορά πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των γυναικών στη ζωή. Προσέθεσε στη συνέχεια: «Δεν μπορώ παρά να θαυμάσω τις συμπατριώτισσές μου που αγωνίζονται μαζί με τους άνδρες μας, διαχειρίζονται την διανομή των προμηθειών στις πολιορκημένες πόλεις μας και γεννούν στα καταφύγια, με γιατρούς να τις συμβουλεύουν μέσω διαδικτύου. Το πρόβλημα είναι ότι η δύναμη του πνεύματός μας δεν μπορεί να σταματήσει τις βόμβες του Putin.»

Προειδοποιώντας για τις προθέσεις του Putin, δήλωσε: «Πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν ξυπνήσει πριν από οκτώ χρόνια όταν εισέβαλε στην Κριμαία. Ένας νέος Χίτλερ ήταν έτοιμος να συνεχίσει το έργο του προηγούμενου. Είμαι εδώ για να σας πω, ως συγγραφέας που γνωρίζει κάτι σχετικά με τη γλώσσα, ότι είναι ήδη πόλεμος και όχι απλά μια τοπική σύγκρουση. Να εμπιστεύεστε τον Putin όταν δηλώνει τις φιλοδοξίες του. Μην φοβηθείτε να προστατεύσετε τον εναέριο χώρο πάνω από όσους μάχονται για να απελευθερώσουν την Ευρώπη από αυτό το φάντασμα του νέου ολοκληρωτισμού.»

Μετά την ομιλία της, εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων εξήραν το θάρρος των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους και τις αξίες της ΕΕ που διακατέχουν αυτούς και εμάς. Τόνισαν επίσης ότι, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιστάσεις, οι γυναίκες και τα κορίτσια συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες. Επαίνεσαν τις γυναίκες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που διαδηλώνουν θαρραλέα στους δρόμους κατά αυτού του πολέμου.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υποχρεωτική τοποθέτηση μικροτσίπ σε γάτες και σκύλους στην ΕΕ, κατά του παράνομου εμπορίου
  • Δημοσκόπηση Real Polls: Πρώτη η ΝΔ με 31,5%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 13% και πτώση για την Πλεύση Ελευθερίας
  • Αυτή είναι η πρόταση τεσσάρων σημείων από τους Ευρωπαίους προς το Ιράν για αποκλιμάκωση με το Ισραήλ
  • Πάρος: Αντίδραση της Ισραηλιτικής και Εβραϊκής κοινότητας του νησιού – Δείτε τι την προκάλεσε (Βίντεο)
  • Πρόσκληση της Δημοτικής επιτροπής του Δήμου Πάρου σε τακτική συνεδρίαση
  • Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου