Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκβιάζει ο Ερντογάν: Δεν έχουμε θετική διάθεση για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

13 Μαϊος 2022 15:44

«Ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος τις δύο σκανδιναβικές χώρες - Εμμονή Ερντογάν με την Ελλάδα: «Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν» είπε προκλητικά

Την αρνητική διάθεση της Τουρκίας στην πιθανή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατών», ενώ «θυμήθηκε» και τη στάση των διοικήσεων της Συμμαχίας στη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».

 Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Hz Ali Camii’nde cuma namazının ardından açıklamalarda bulunuyor

 «Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ' όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το ίδιο θέμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα χθες, τονίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες του YPG στη Συρία είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης «τρομοκρατικής ομάδας». Παράλληλα, χαρακτηρίζει την τελευταία κίνηση των ΗΠΑ «μεροληπτική, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα