Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφοδρή επίθεση της Άγκυρας σε Αθήνα και Βερολίνο

01 Ιουνίου 2022 22:17

Πιστός στην τακτική της έντασης κι ενοχλημένος από τη στρατηγική της Αθήνας να διεθνοποιεί με κάθε ευκαιρία την τουρκική προκλητικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί για ακόμα μια φορά ευθέως την Ελλάδα, κατηγορώντας μάλιστα τους Έλληνες πολιτικούς ως ανέντιμους.

«Κάθε λίγο και απογειώνετε τα αεροσκάφη σας και κάνετε επίδειξη ισχύος. Τι ακριβώς κάνετε; Συνέλθετε! Δεν μάθατε τίποτα από την ιστορία; Πού ήσασταν στην ιστορία, και που είσαι τώρα; Μετά αρχίζετε να κλαίτε και γκρινιάζετε. Μην χορεύετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα μείνετε στον δρόμο» τονίζει ο τούρκος πρόεδρος.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την ενόχλησή του για την αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, αλλά δεν απειλείται από κανέναν.

«Θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα, θα εξηγήσουμε τις θέσεις μας στους συμμάχους μας +19:39:36 Είμαστε μια δύναμη για την ειρήνη. Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε τη ματαίωση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ξανά και στην παράνομη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Νέες δηλώσεις για την Αγία Σοφία
«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία, που μας την εμπιστεύτηκε ο Πορθητής, στην αρχική της ταυτότητα, μετά από 84 χρόνια. Δόξα τω Θεώ κλείσαμε μια πληγή που άνοιξε στην καρδιά μας η κατάκτηση» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μετά τη σαφή στήριξη από τον πρόεδρο Μακρόν και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς, η καγκελαρία φαίνεται ν’ αφήνει πίσω την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας.

Ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ αναπληρωτής εκπρόσωπος Γερμανικής Κυβέρνησης ανέφερε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. «Τώρα έχουμε περάσει ξαφνικά στη στρατηγική Παπάγου. Το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή, που στην Ανατολή μεν είναι η Τουρκία, αλλά στην Ανατολή είναι και η Ρωσία, είναι το Ιράν, είναι και Κίνα, για σταθείτε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο κυρίαρχος κανόνας σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε μια σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να είναι η διεθνής νομιμότητα. Θα πρέπει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να εφαρμόσουν τη νομιμότητα, γιατί αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης».

Με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε: «Είναι αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ να σταθούν με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα του Ερντογάν».

Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδηγεί σε απομόνωση τονίζει η τουρκική αντιπολίτευση.

Σε κοινή τους διακήρυξη τα έξι Τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν: «Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τις εντάσεις και την τυχοδιωκτική ρητορική και τις πολιτικές, που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο εναντίον μας».

Σε φρεγάτα Μπελαρά, όμοια με αυτές που θα παραλάβει η Ελλάδα το 2025, ανέβηκε ο αρχηγός ΓΕΝ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν.

Η Αθήνα θα διεθνοποιεί διαρκώς τη συνεχόμενη τουρκική παραβατικότητα και τα επόμενα μεγάλα ορόσημα έρχονται μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός παρουσίασε χάρτες στον πρόεδρο Μπάιντεν και στον Γερμανό καγκελάριο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Γερμανίας – «Πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας – Η δική μας κυριαρχία απειλείται»
Σε νέες δηλώσεις που αναμένεται να «βάλουν φωτιά» στο διπλωματικό σκηνικό μεταξύ Τουρκίας, Γερμανίας και Ελλάδας προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας,
Τανζού Μπιλγκίτ, αναφέρθηκε στην κίνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει σε συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου». Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και μη δίκαιη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία ναυσιπλοΐας. Η Τουρκία δεν επιβουλεύεται το έδαφος κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένεται να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας όταν η Ελλάδα παραβιάζει δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις δεν έμειναν αναπάντητες με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν πως οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «αναφορικά με πρόσφατες αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Ερντογάν τα βάζει και πάλι με την Ελλάδα
Στο στόχαστρο βάζει και πάλι την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι τερματίζει τον διάλογο.

«Τελικά θα είναι είδηση η ημέρα που ο κ. Ερντογάν δεν θα ασχοληθεί με την Ελλάδα.
Κόβει τους διαύλους ο κ. Ερντογάν, κάτι που δεν είναι καλό.Και απειλεί ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με «αυτή την Ελλάδα» εάν δεν αλλάξει στάση η χώρα μας. Και τώρα πολύ καλά αντιλαμβανόμαστε τι εννοεί ο κ. Ερντογάν» σχολιάζει στο στούντιο της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης.

«Θέλει να συνομιλεί με μια Ελλάδα η οποία δεν θα έχει συμμάχους, μια Ελλάδα η οποία δεν θα εξοπλίζεται, μια Ελλάδα που θα αφοπλίσει τα νησιά της ώστε να είναι ευάλωτα στις ορέξεις του, μια Ελλάδα η οποία δεν θα υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και απλώς στα διεθνή φόρα θα εξωραΐζει την εικόνα της Τουρκίας και του ίδιου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βρει καμιά τέτοια Ελλάδα να συνομιλήσει αλλά αυτό κάθε άλλο παρά θα του δώσει άλλοθι για να νομιμοποιήσει τον αναθεωρητισμό του διότι όλοι αντιλαμβάνονται τι είδους διάλογο θέλει».

Τουρκικά παζάρια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Επιμένει ο πρόεδρος Ερντογάν στα παζάρια του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επανέφερε και το σχέδιο επίθεσης στη Βόρεια Συρία, έχοντας ως απώτερο στόχο, όπως λέει, την εκκαθάριση των περιοχών από Κούρδους μαχητές. Στο εσωτερικό πάντως, οι δυνάμεις ασφαλείας ήρθαν αντιμέτωπες με διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τα εννέα χρόνια από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί με τους δεκάδες νεκρούς.

Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά

ertnews.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα