Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν από Κίεβο: Πριν ένα χρόνο μιλούσα με τον Ζελένσκι και ακούγονταν εκρήξεις... Δεν θα το ξεχάσω ποτέ

20 Φεβρουαρίου 2023 13:43

Ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, «ο πόλεμος κατάκτησης του Πούτιν αποτυγχάνει» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη», δήλωσε ο Μπάιντεν, μιλώντας δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο. «Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας νικήσει και να μας χωρίσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτό αυτή τη στιγμή».

«Έκανε μεγάλο λάθος», είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν. «Ένα χρόνο μετά, οι αποδείξεις βρίσκονται εδώ, σε αυτή την αίθουσα. Στεκόμαστε εδώ μαζί».

{https://twitter.com/business/status/1627627735777480705?s=20}

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, η πρώτη του μετά την εισβολή, ήταν άκρως συμβολική με σκοπό να καταδείξει τη διαρκή αμερικανική υποστήριξη προς τη χώρα και το λαό της.

 Αναφέρθηκε στην αρχή του πολέμου, όταν ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν υπενθύμισε πώς ο ίδιος και ο Ζελένσκι μιλούσαν τηλεφωνικά καθώς «τα ρωσικά αεροπλάνα ήταν στον αέρα και τα τανκς περνούσαν τα σύνορά σας».

«Μου είπατε ότι ακούγατε εκρήξεις στο βάθος», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό».

«Ο κόσμος επρόκειτο να αλλάξει», είπε, ανακαλώντας στη μνήμη του τι του ζήτησε ο Ζελένσκι σε εκείνο το τηλεφώνημα: «Να συγκεντρώσουμε τους ηγέτες του κόσμου και να τους ζητήσουμε να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

«Είπες ότι δεν ήξερες πότε θα μπορούσαμε να ξαναμιλήσουμε. Εκείνη τη σκοτεινή νύχτα πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος κυριολεκτικά εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου», είπε ο Μπάιντεν. «Ίσως ακόμη και για το τέλος της Ουκρανίας».

«Ένα χρόνο μετά, το Κίεβο στέκεται όρθιο. Και η Ουκρανία στέκεται. Η δημοκρατία στέκεται», δήλωσε. «Οι Αμερικανοί στέκονται μαζί σας και ο κόσμος στέκεται μαζί σας».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Κίεβο «έχει κατακτήσει ένα μέρος της καρδιάς μου».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα