Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ - Μπάιντεν σε Ρωσία για τον δημοσιογράφο της WSJ: «Αφήστε τον να φύγει»

31 Μαρτίου 2023 17:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - Μπάιντεν σε Ρωσία για τον δημοσιογράφο της WSJ: «Αφήστε τον να φύγει»

test2

test2

Η πρώτη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν στη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ίβαν Γκερσκόβιτς, ήρθε το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα).

Κατά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από το CNN σχετικά με το μήνυμά του στη Μόσχα για το γεγονός. «Αφήστε τον να φύγει» ήταν η λιτή του τοποθέτηση, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη «μια διαδικασία».

Ερωτηθείς αργότερα από άλλον δημοσιογράφο εάν οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν» με απελάσεις Ρώσων διπλωματών ή δημοσιογράφων για την κράτηση του Γκέρσκοβιτς, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτό δεν είναι το σχέδιο αυτή τη στιγμή».

Η σύλληψη του Γκερσκόβιτς είναι η πρώτη Αμερικανού δημοσιογράφου σε ρωσικό έδαφος για κατασκοπεία έπειτα από δεκαετίες. Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία. Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να φιμώσει αυτούς που θεωρεί επικριτές του, κάτι που κορυφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο. Είναι, δε, η σοβαρότερη δημόσια ενέργεια εναντίον ξένου δημοσιογράφου μετά την εισβολή.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε χθες τη σύσταση προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε όσους ζουν ή εργάζονται εκεί αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε και αυτός την «βαθιά ανησυχία του» για τη σύλληψη του δημοσιογράφου, ενώ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές είναι σε επικοινωνία με την εφημερίδα του Γκερσκόβιτς και με την οικογένεια του δημοσιογράφου, αλλά με τις ρωσικές αρχές για να έλθουν σε επαφή οι προξενικές αρχές με τον δημοσιογράφο.

Για το Κρεμλίνο, ο 31χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη με ενοχοποιητικά στοιχεία στα χέρια του, κάτι που αρνείται η εφημερίδα του, η Wall Street Journal. Πληροφορίες τον θέλουν να ερευνά τις δραστηριότητες της Wagner, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που εμπλέκεται και στον πόλεμο στη Ρωσία.

Σφοδρή ήταν και η καταδίκη από δημοσιογραφικές οργανώσεις. Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα δήλωσαν θορυβημένοι από «αυτό που μοιάζει με αντίποινα». Η οργάνωση ήταν αυτή που ανέφερε ότι ο Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner».

Δεν τίθεται όμως και ζήτημα ανταλλαγής με άλλους κρατούμενους. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα «δεν είναι της παρούσης» και ότι οι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα.

Ο Πολ Γουίλαν, Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, συνελήφθη στη Ρωσία το 2018 και καταδικάστηκε σε 16ετή ποινή κάθειρξης με κατηγορίες για κατασκοπεία. Κρατείται σε σωφρονιστική αποικία νοτίως της Μόσχας. Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα απελευθέρωσε την αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία είχε συλληφθεί επειδή είχε περάσει έλαιο κάνναβης στη χώρα, σε αντάλλαγμα με τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Απάντηση του ΥΠΕΞ στη Ρηματική Διακοίνωση της Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
  • Παραιτήθηκε από τη θέση Συντονίστριας Κοινοτικών Πόρων της ΝΔ η Καλλιόπη Σεμερτζίδου
  • Γιάννης Βρούτσης: «Η Κυβέρνηση έμπρακτα στο πλευρό των μαθητών της Αμοργού, της Ίου και της Σαντορίνης»
  • Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την υποστελέχωση και τις δυσχέρειες στην εκτέλεση καθηκόντων των υπαλλήλων στους Δήμους των Κυκλάδων
  • Τοποθέτηση της Κατερίνας Μονογυιού για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ειδική αγωγή, την Ιερά Μονή Σινά και τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.
  • Τριμερής Τουρκίας - Ιταλίας - Λιβύης σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με θολή ατζέντα και αποκλεισμούς