Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές στην Τουρκία: Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση και την Ελλάδα

29 Μαϊος 2023 11:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογές στην Τουρκία: Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση και την Ελλάδα

test2

react2 2025

skandalis77

H νέα πενταετία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, η τελευταία σύμφωνα με προεκλογική δήλωσή του, αφενός καλλιεργεί την προσδοκία ότι η πορεία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα αφετέρου αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το υπάρχον πλαίσιο συμφερόντων της Δύσης και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Παράλληλα δημιουργεί τις βάσεις ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια στρατηγικής, τεχνολογικής και μέχρι ενός σημείου οικονομικής αυτονόμησης της γειτονικής μας χώρας από τις δυτικές δομές, αν και η άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας εκτιμάται πως αργά η γρήγορα θα αναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να βάλει «αρκετό νερό στο κρασί του» στην αντιπαράθεσή του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 {https://twitter.com/trtworld/status/1662928959246311428?s=20}

Ως προς την Ελλάδα, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας επικρατεί η αίσθηση πως η κατάσταση σχετικής ηρεμίας που υπάρχει στο Αιγαίο, κατά τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, ως απόρροια των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της Τουρκίας, θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος, τουλάχιστον, έτους, ενδεχομένως με κάποια μικρά διαλλείματα έντασης. Η επανεκλογή του Ερντογάν άλλωστε εγγυάται σε σημαντικό βαθμό ότι οι υπάρχουσες ισορροπίες στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ εκτιμάται πως θα καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν θα ακυρώσει, την προσπάθεια της Τουρκίας να εντάξει στο οπλοστάσιό της αμερικανικά όπλα, όπως είναι η προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και F-16 Viper.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης θα έχει η ατζέντα αλλά και η διάθεση για ουσιαστικό διάλογο που θα επιδείξει η Άγκυρα κατά την έναρξη του νέου κύκλου συζήτησης επέκτασης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, κάτι το οποίο φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να κάνουν οι δύο πλευρές μετά την ολοκλήρωση και της ελληνικής εκλογικής διαδικασίας στις 25 Ιουνίου. Η πιθανότητα πάντως οι συγκεκριμένες συζητήσεις να αποτελέσουν τη βάση για μία επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι επί του παρόντος εξαιρετικά μικρή, δεδομένου ότι όπως προέκυψε από τις δηλώσεις, αλλά και τις πρώτες σημειολογικές κινήσεις (η σημερινή προσευχή στην Αγία Σοφία) του Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη λογική του αναθεωρητισμού και του νεο-οθωμανισμού που διέπει την πολιτική της. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να δούμε την ατζέντα των τροποποιήσεων της διαδικασίας ελληνοτουρκικού διαλόγου, την οποία είχε εισηγηθεί προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας. Επειδή πάντως η τρέχουσα προεδρική θητεία του Ερντογάν θα είναι και η τελευταία του, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο ήπιο και ίσως περισσότερο διαλλακτικό, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα και πιο αποφασισμένο να υλοποιήσει κάποιους πάγιους στόχους σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα μας, αφού η Τουρκία λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη για την περιοχή.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Λ.Σ Νοτίου Αιγαίου: Έσπασε κάθε προηγούμενο δικό του ρεκόρ χυδαιότητας και αλαζονείας ο Περιφερειάρχης
  • Η Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου εκλέχθηκε στην ΔΕΕΠ Κυκλάδων της Ν.Δ. - Τα συνολικά αποτελέσματα
  • Όλα έτοιμα για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία - 122.546 πολίτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής
  • Επίσκεψη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στη Γερμανία του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της ΔιασποράςΦίλιππου Φόρτωμα
  • Αναφορά Φίλιππου Φόρτωμα προς την Υπουργό Παιδείας για την ελλιπή στελέχωση των σχολικών μονάδων της Άνδρου
  • Μήνυμα αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για την ημέρα του Πολυτεχνείου