Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαύρη Θάλασσα: Ο Ζελένσκι ζητά βοήθεια από τον Ερντογάν για την εξαγωγή των σιτηρών

22 Ιουλίου 2023 11:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαύρη Θάλασσα: Ο Ζελένσκι ζητά βοήθεια από τον Ερντογάν για την εξαγωγή των σιτηρών

test2

test2

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χθες Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να επανέλθει σε ισχύ της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας που θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία.

«Το άνοιγμα του διαδρόμου για τα σιτηρά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε ο Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν. «Μαζί πρέπει να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία οδήγησε τη Δευτέρα σε εκ νέου ναυτικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

«Εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο κόσμος βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης. Συνολικά 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας απειλούνται με λιμοκτονία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά είχε ισχύ 120 ημερών, ανανεώθηκε τον Νοέμβριο για άλλες 120 ήμερες και τον Μάιο η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για 60 ημέρες. Στις 17 Ιουλίου η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της, διαμηνύοντας ότι θα αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον λάβει εγγυήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, στην Κύθνο, συνοδευόμενος από την Ολυμπιονίκη στον στίβο Κατερίνα Θάνου και τον Πρωταθλητή Ευρώπης στον στίβο Άγγελο Παυλακάκη
  • Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
  • Ενημέρωση σχετικά με την ένταξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
  • Σάλος με την απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ στους υπηκόους 12 κρατών: «Ρατσιστικό και ανελέητο»
  • 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο Δήμος Τήνου καλεί σε υπεύθυνη διαχείριση τηγανελαίων (Βίντεο)
  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με έργο, δράση, πρωτοβουλία