Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Ο μετριοπαθής Αλί Λαριτζανί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας

31 Μαϊος 2024 12:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιράν: Ο μετριοπαθής Αλί Λαριτζανί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα ελικοπτέρου, θα γίνουν στις 28ης Ιουνίου

Ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, ο μετριοπαθής Αλί Λαριτζανί, έθεσε σήμερα υποψηφιότητα στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουνίου για τη διαδοχή του Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα ελικοπτέρου, ανακοίνωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Η εγγραφή υποψηφίων για τις εκλογές αυτές, που επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν το 2025, άρχισε χθες, Πέμπτη, στο υπουργείο Εσωτερικών και θα λήξει τη Δευτέρα.

Ο Λαριτζανί, ηλικίας 66 ετών και γνωστός για τις μετριοπαθείς απόψεις του κυρίως στην εξωτερική πολιτική, υπέβαλε την υποψηφιότητά του σήμερα το πρωί, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Πρώην μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατείχε πολυάριθμες σημαντικές θέσεις στους κόλπους του συστήματος στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Στον Λαριτζανί είχε ανατεθεί το 2005 το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος. Παραιτήθηκε έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, δηλώνοντας ότι έχει «σοβαρές διαφορές με τον (πρώην πρόεδρο Μαχμούντ) Αχμαντινεζάντ».

Επικεφαλής του κοινοβουλίου από το 2008 ως το 2020, ο Λαριτζανί υποστήριξε ιδιαίτερα τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 με το Ιράν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν. Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο.

«Η διευθέτηση του ζητήματος των (αμερικανικών) κυρώσεων για να ανοίξει ο οικονομικός χώρος, θα αποτελέσει μέρος των προτεραιοτήτων της διπλωματίας», δήλωσε ο Λαριτζανί σε δημοσιογράφους αφού κατέθεσε την υποψηφιότητά του.

Γιος ενός μεγάλου αγιατολάχ, ο Λαριτζανί έχει διδακτορικό στη φιλοσοφία και προέρχεται από μια σιιτική οικογένεια με επιρροή που συνδέεται με την εξουσία.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να επικυρωθούν μέχρι τις 11 Ιουνίου από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, ένα μη αιρετό όργανο στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί και το οποίο είναι αρμόδιο για να επιβλέπει την εκλογική διαδικασία.

Χθες, Πέμπτη, ο πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα και γνωστός για την ακαμψία του έναντι της Δυσης, ο Σαΐντ Τζαλιλί, κατέθεσε επίσης την υποψηφιότητά του.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Παραδόθηκε η φρεγάτα Κίμων - «Με τις τέσσερις Belharra ο Ελληνισμός έχει το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό της Ιστορίας του» είπε ο Δένδιας (Βίντεο)
  • Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food Expo Greece 2026
  • Η Μαρία Καρυστιανού προανήγγειλε κόμμα: «Είμαι στην πρώτη γραμμή, πάμε για κάτι πολύ μεγάλο» - Οι προϋποθέσεις που έθεσε
  • ALCO: Στις 12 μονάδες με double score το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αναποφάσιστος ένας στους πέντε ψηφοφόρους (Βίντεο)
  • Η Κωνσταντοπούλου έστησε ξανά καβγά on air: Είναι άθλιο αυτό που κάνεις, είπε σε δημοσιογράφο και αποχώρησε από τη συζήτηση (Βίντεο)
  • Real Polls: Τι θα γινόταν αν όλα τα κόμματα πήγαιναν στις εκλογές με άλλους αρχηγούς; Πέφτει στο 22% η ΝΔ, εκτοξεύεται στο 17,2% το ΠΑΣΟΚ