Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές – Σε ευρώ και χρυσό αναζητούν καταφύγιο οι επενδυτές (βίντεο)

11 Απριλίου 2025 13:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  • ΗΠΑ
  • ΚΙΝΑ
  • ΕΥΡΩ
  • ΧΡΥΣΟΣ
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές – Σε ευρώ και χρυσό αναζητούν καταφύγιο οι επενδυτές (βίντεο)

test2

test2

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, αποτυπώνεται στους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Νέα πτώση καταγράφεται για μετοχές, δολάριο και ομόλογα, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο στον χρυσό που καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι επενδυτές παραμένουν στα ασφαλή «καταφύγια», αφού ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «παγώνει» την όποια διάθεση για επενδυτικά ρίσκα. Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με οριακή άνοδο, η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές ήταν έκδηλη.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών για επιβολή δασμών 125% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, οι δείκτες έχουν γυρίσει και πάλι στο κόκκινο, με τις απώλειες να φτάνουν έως και το 2%, όπως στο ιταλικό χρηματιστήριο. Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει αυτή τη στιγμή απώλειες της τάξης του 1,14 %.

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν επίσης πάρει την σκυτάλη των απωλειών από την Wall Street από χθες το βράδυ, με τον δείκτη Nikkei να καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,2%.

Σαφής ένδειξη αναζήτησης ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων είναι η ρευστοποιήσεις στα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να αυξάνεται έως και το 4,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών ετών, συμπαρασύροντας και τους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Αν και το παράδοξο είναι ότι το ελληνικό 10ετές μοιάζει να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως πιο ασφαλές καταφύγιο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τουτέστιν αυξάνεται το κόστος δανεισμού για την αμερικανική οικονομία.

Όλο αυτό αποτυπώνει ουσιαστικά την ανησυχία των επενδυτών για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία αυτός ο δασμολογικά πόλεμος μεταξύ των δύο γιγάντων της παγκόσμιας οικονομίας.

Μια ακόμα ένδειξη αναζήτησης ασφαλών επενδυτικών εναλλακτικών είναι ότι το ευρώ σημείωσε άνοδο έως και 1,6%. Ένα ευρώ αγοράζει 1.12 δολάρια καταγράφοντας εβδομαδιαία μεταβολή, αύξηση δηλαδή της τάξης του 3%.

Ο χρυσός επίσης είναι μία ακόμα ένδειξη. Για πρώτη φορά ξεπέρασε και τα 3.200 δολάρια ανά ουγκιά. Ο χρυσός έσπασε και ένα ακόμα ρεκόρ και διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 3.240 δολάρια ανά ουγκιά, καταγράφοντας εβδομαδιαία μεταβολή, κέρδη δηλαδή της τάξης του 5,2%.

Όλοι αυτή τη στιγμή έχουν στραμμένο το βλέμμα σαφώς στην απάντηση του Αμερικανού προέδρου στην απόφαση αυτή της Κίνας να αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά βεβαίως και στο πως θα αντιδράσει σε όλο αυτό το άνοιγμα της Wall Street.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εκκενώσουν πρεσβείες σε Ιράκ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν - Φόβοι για χτυπήματα από την Τεχεράνη
  • Κίνα: Στέλνει τον πρώτο υπερυπολογιστή στο διάστημα - Πώς θα καθορίσει το ψηφιακό μέλλον της ανθρωπότητας
  • Κίνα: Κατάρρευση τμήματος ενός ιστορικού Πύργου που χρονολογείται από το 1375 (βίντεο)
  • Ο «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ αλλάζει το παιχνίδι στην παγκόσμια άμυνα -Σε «συναγερμό» Κίνα και Ρωσία
  • Ο Τραμπ «αποκοιμήθηκε» σε πολυθρόνα κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία - Δείτε το βίντεο
  • ΗΠΑ: Με εντολή Τραμπ ανοίγει ξανά η φυλακή του Αλκατράζ για επικίνδυνους εγκληματίες