×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης

15 Αυγούστου 2013 14:16

Τα ποσοστά χρήσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσοστό των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 55% στη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, έως κάτω του 35% στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τα εξής:

Το χαμηλότερο αυτό ποσοστό χρήσης έξυπνων κινητών (smartphone - φωτογραφία) παρατηρείται σε χώρες, στις οποίες οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας μειώνουν τον χρόνο σύνδεσής τους στο διαδίκτυο επειδή τους προβληματίζει το κόστος -Ουγγαρία (35%), Πορτογαλία (58%), Ελλάδα (53%), Κύπρος (52%), Βέλγιο, (47%) και Ρουμανία (45%). Επίσης, εξαιτίας της ίδιας αιτίας, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ περιορίζουν τις κλήσεις από το κινητό τους στο εσωτερικό (55%) και στο εξωτερικό (54%). Αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στην Ελλάδα (81%), την Πορτογαλία (79%), την Ιρλανδία (72%) και τη Ρουμανία (71%).

Η ευρυζωνική πρόσβαση στο σπίτι έχει γίνει πραγματικότητα για τα 3/4 των νοικοκυριών: το 72,5% των νοικοκυριών στην ΕΕ διαθέτουν σήμερα ευρυζωνική σύνδεση, ενώ το 2011 το ποσοστό αυτό ήταν 67,3% (Πηγή: Eurostat). Στη Ρουμανία η αύξηση του ποσοστού αυτού ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες και στη Σλοβακία τις 16,7 μονάδες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καταργείται με ταχείς ρυθμούς ο διαχωρισμός τηλεφώνου και διαδικτύου: το 34% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τηλεφωνικές κλήσεις («φωνητικές υπηρεσίες μέσω του πρωτοκόλλου Ίντερνετ» ή «VOIP»), πράγμα που ισοδυναμεί με αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων το 2012, σε σχέση με το 2011. Το 28% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να συνομιλεί με άλλους χρήστες του ίδιου δικτύου VOIP δωρεάν, ενώ το 4% χρησιμοποιεί την υπηρεσία VOIP για φθηνότερες διεθνείς κλήσεις.

Οι κλήσεις μέσω διαδικτύου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Βουλγαρία (57%), την Κύπρο (55%), την Εσθονία (54%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (51%). Η υπηρεσία VOIP χρησιμοποιείται λιγότερο στην Πορτογαλία (18%), την Ιταλία, (26%), την Ισπανία (28%) και την Ελλάδα (29%). Η αυξημένη χρήση της υπηρεσίας VOIP φαίνεται ότι ακολουθεί την αύξηση της ευρυζωνικότητας: για παράδειγμα, στην Κύπρο το ποσοστό των συνδεδεμένων νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11% το 2012, ενώ η χρήση της υπηρεσίας VOIP αυξήθηκε κατά 16 μονάδες.

«Η εκπλήρωση των προσδοκιών των καταναλωτών με παράλληλη όμως διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα είναι ένας από τους στόχους της δέσμης μέτρων για τη δημιουργία μιας Συνδεδεμένης Ηπείρου», δήλωσε η Νέιλι Κρους, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο.

Θέματα που αφορούν στην πορεία εκτέλεσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και την προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον νέο ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Δημήτρη Ιατρίδη.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων -εξαιρετικά απαραίτητων για τη στήριξη των Ελλήνων γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων- και την τόνωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, σε μία περίοδο που παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τον κλάδο με έμφαση στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr