×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Windows 10: «Πρεμιέρα» το καλοκαίρι με νέα έκδοση

20 Μαρτίου 2015 08:10

Το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν τα Windows 10, η νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, όπως ανακοίνωσε χθες το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας Terry Myerson, σε ομιλία του στο συνέδριο Windows Hardware Engineering Community (WinHEC) στην κινεζική πόλη Σεντσέν.

Παρόλο που ο Myerson δεν διευκρίνισε ποιον ακριβώς μήνα θα κάνει «πρεμιέρα» το λειτουργικό, πρόσθεσε πως θα είναι διαθέσιμο σε 190 χώρες και 11 γλώσσες. Η ανακοίνωση φέρνει νωρίτερα την άφιξη των Windows 10, αφού μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως το λειτουργικό θα ήταν έτοιμο να λανσαρισθεί μέσα στο επόμενο φθινόπωρο. Παράλληλα, πάντως, ο Myerson επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως η καινούρια έκδοση των Windows θα διατεθεί για ένα χρόνο δωρεάν, σε όσους έχουν υπολογιστές ή «έξυπνες» συσκευές με τα Windows 7, Windows 8.1 και Windows Phone 8.1.

 

Η ομιλία του Myerson κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες δηλώσεις άλλων στελεχών της Microsoft όπως του CEO Σάτια Ναντέλα, όσον αφορά τις βλέψεις που έχει ο αμερικανικός κολοσσός για το νέο λειτουργικό. Αυτή τη στιγμή, οι χρήστες των Windows ξεπερνούν το 1,5 δισ. σε όλο τον κόσμο, ένα νούμερο που η Microsoft φιλοδοξεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο.

Γι' αυτό τον σκοπό, τα Windows 10 αναπτύσσονται με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελούν μια ενιαία πλατφόρμα που θα μπορεί να «τρέξει» σε κάθε είδους καταναλωτική ηλεκτρονική συσκευή – υπολογιστές, tablet και «έξυπνα» τηλέφωνα. Επίσης, δεν θα είναι απαιτητικά σε hardware και θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στον σκληρό δίσκο.

Τα Windows 10 θα φέρουν όμως και αρκετές καινοτομίες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση του λογισμικού, όπως έναν καινούριο browser που μάλιστα δεν θα ονομάζεται πλέον Internet Explorer. Μια ακόμη καινοτομία, στην οποία αναφέρθηκε ο Myerson, είναι η υποστήριξη για πρώτη φορά βιομετρικών τεχνολογιών, ώστε οι χρήστες να μπορούν να «ξεκλειδώνουν» τις συσκευές τους χωρίς να χρειάζεται πια να πληκτρολογήσουν κάποιον κωδικό.

Η λειτουργία αυτή ονομάζεται Windows Hello και θα είναι συμβατή με μία μεγάλη γκάμα αισθητήρων – όπως για τη «σάρωση» της ίριδας του ματιού, των δακτυλικών αποτυπωμάτων ή του προσώπου. Μάλιστα, ο Myerson ανέφερε πως αρκετοί κατασκευαστές έχουν ήδη στα σκαριά νέα μοντέλα με τέτοιους αισθητήρες, ενώ αποκάλυψε πως όλες οι συσκευές με Windows 10 και την κάμερα RealSense 3D της Intel θα υποστηρίζουν ταυτοποίηση μέσω της ίριδας του ματιού και του προσώπου.

Σύμφωνα με το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας, πάντως, τα Windows 10 θα βρουν εφαρμογή και στο «ίντερνετ των πραγμάτων» (IoT), δηλαδή στην αναδυόμενη τάση για σύνδεση στο web ολοένα περισσότερων μηχανημάτων και προσωπικών συσκευών. Έτσι, παράλληλα με την κυκλοφορία των Windows 10, θα λανσαρισθεί μία δωρεάν έκδοση του λειτουργικού για IoT συσκευές – ξεκινώντας από απλά γκάτζετ και φθάνοντας σε πανίσχυρα μηχανήματα, όπως ΑΤΜ τραπεζών και υπερηχογράφους.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr