Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιότητα ήχου πιο κοντά στο αυθεντικό - Μία οικονομική επιλογή δίνει η Fiio

30 Μαϊος 2015 12:56

Μία οικονομική επιλογή δίνει η Fiio στους μουσικόφιλους και στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ήχο υψηλής ανάλυσης (hi-res audio) από ένα φορητό music player που δεν θα τους κοστίσει ακριβά. Ο λόγος για το X1, ένα από τα πιο πρόσφατα μοντέλα της κινεζικής εταιρείας, που πωλείται 155 ευρώ και υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων hi-res audio – δηλαδή ψηφιακών αρχείων στα οποία ο ήχος έχει καταγραφεί με πολύ μεγαλύτερη πιστότητα συγκριτικά με τα MP3 ή το φορμά των cd. Μια διαφορά που το Χ1 αναδεικνύει και με το παραπάνω, αποδίδοντας κάθε είδους μουσική με ποιότητα που πλησιάζει πολύ περισσότερο στην αυθεντική της ηχογράφηση.

Το X1 δικαιολογεί τον τίτλο του «φορητού» με την αρκετά ανθεκτική κατασκευή του, αλλά και με το μικρό μέγεθος και βάρος (μόλις 109 γραμμάρια), ώστε να μπορεί κανείς να το έχει συνεχώς μαζί του. Στην πρόσοψή του ξεχωρίζει η έγχρωμη οθόνη TFT, όπου προβάλλονται οι πληροφορίες των αποθηκευμένων αρχείων και τραγουδιών, όπως και οι επιλογές του μενού λειτουργίας,. Καθώς η οθόνη δεν υποστηρίζει αφή, για τη ρύθμιση των επιλογών και τη μετάβαση σε άλλο άλμπουμ ή κομμάτια υπάρχει μια κεντρική «ροδέλα» και τέσσερα κουμπιά, επίσης στο μπροστινό μέρος. Αν και η μουσική βιβλιοθήκη ταξινομείται ανά καλλιτέχνη, είδος ή άλμπουμ, νομίζουμε πως αν υπήρχε η δυνατότητα αναζήτησης, θα έκανε τη συσκευή ακόμη πιο «φιλική» στη χρήση.

 

Για τη σύνδεση των ακουστικών έχει προβλεφθεί μία θύρα 3,5 mm, η οποία παίζει επίσης τον ρόλο της υποδοχής line-out. Η μεταφορά των αρχείων γίνεται μέσω μιας θύρας USB 2.0, η οποία χρησιμοποιείται και για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Η Fiio διάλεξε να μην ενσωματώσει αποθηκευτικό χώρο στο music player, προφανώς για να κρατήσει χαμηλά την τιμή του, με συνέπεια για τη μουσική βιβλιοθήκη να χρειάζεται μια κάρτα microSD. Από την άλλη πλευρά, η συσκευή είναι συμβατή με κάρτες χωρητικότητας έως 128 GB. Το κυριότερο, όμως, είναι πως η εταιρεία φρόντισε να μην κάνει «εκπτώσεις» στα υποσυστήματα της συσκευής που αφορούν την αναπαραγωγή ήχου.

Επομένως, το X1 αποδίδει εξίσου καλά με ακριβότερα ανταγωνιστικά μοντέλα, προσφέροντας ποιοτικό, καθαρό και «βαθύ» ήχο σε όλο το εύρος συχνοτήτων, αλλά και τόσο «πλούσιο» σε λεπτομέρειες όσο θα περίμενε κανείς από αρχεία hi-res audio. Μάλιστα, η συσκευή είναι συμβατή με αρκετά είδη αρχείων ήχου υψηλής ευκρίνειας, όπως FLAC, WAV, WMA, ALAC, από τα οποία, ωστόσο, απουσιάζουν τα αρχεία DSD.

Επίσης, όπως είναι φυσικό, μπορεί να αναπαράγει και τα δημοφιλέστερα φορμά συμπιεσμένου ήχου, όπως MP3. Αρκετά καλές εντυπώσεις αφήνει και η αυτονομία, χωρίς πάντως το γκάτζετ να εντυπωσιάζει από αυτήν την άποψη, αφού μία φόρτιση επαρκεί για 12 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής μουσικής.

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr