Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εως και 17 δισ. δολάρια μπορεί να κοστίσει στη Samsung το πρόβλημα με τα Galaxy Note 7

15 Οκτωβρίου 2016 13:07

Η Samsung αναγκάστηκε να κάνει τη χειρότερη ανάκληση προϊόντων στην ιστορία της και σταμάτησε τις πωλήσεις του Galaxy Note 7 για δεύτερη φορά. Κάτι που μπορεί να της κοστίσει ακόμη και 17 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την ανάκληση 2,5 εκατ. συσκευών στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από πολλές αναφορές για ανάφλεξη των Note 7. Σήμερα, η κρίση έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Η εταιρεία έδωσε εντολή να σταματήσουν οι πωλήσεις της συσκευής και ζήτησε από όσους τα έχουν αγοράσει ήδη να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους, καθώς διερευνά νέες αναφορές για φωτιές στα Note 7.

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας από τις αμερικανικές αρχές, αναλυτές και επενδυτές προβλέπουν ότι η Samsung μπορεί να καταργήσει το Note 7 και να προχωρήσει σε διάδοχο μοντέλο, για να περιορίσει τη ζημιά, τόσο οικονομική όσο και στη φήμη της εταιρείας.

«Στο χειρότερο σενάριο, οι ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν ότι το προϊόν είναι ελαττωματικό και να απαγορεύσουν την πώλησή του», δήλωσε στο Reuters ο Σονγκ Μιούνγκ-σαμπ, αναλυτής της HI Investment Securities.

Αν η Samsung παύσει οριστικά τις πωλήσεις των Note 7, αυτό θα μεταφραστεί σε απώλεια πωλήσεων έως και 19 εκατ. τηλεφώνων, ή σχεδόν 17 δισ. δολαρίων, που περίμενε η εταιρεία ότι θα αποκομίσει στον «κύκλο» του Note 7, σύμφωνα με αναλυτές, μεταξύ άλλων και της Credit Suisse.

Πρόκειται για ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 5 δισ. δολάρια, από χαμένες πωλήσεις και κόστη ανάκλησης, που οι αναλυτές εκτιμούσαν αρχικά ότι θα υποστεί η Samsung, υποθέτοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τελικά τις παγκόσμιες πωλήσεις του Note 7 το τέταρτο τρίμηνο. Πλέον, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό φαίνονται ελάχιστες.

Η εφημερίδα Hankyoreh της Νότιας Κορέας ανέφερε την Τρίτη ότι η Samsung πιθανότατα θα σταματήσει οριστικά τις πωλήσεις της συσκευής, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

«Πιθανότατα αυτή η υπόθεση »σκότωσε» το όνομα των Note 7», σχολίασε στο Reuters ο Εντουαρντ Σνάιντερ, διευθύνων σύμβουλος της Charter Equity Research. «Μέχρι να επιδιορθώσουν το πρόβλημα και να περάσουν ξανά από τη διαδικασία της πιστοποίησης, θα έχει έρθει η ώρα κυκλοφορίας του Galaxy S8», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ήδη η Samsung έχει σταματήσει προσωρινά την παραγωγή της συγκεκριμένης συσκευής. Η εταιρεία, με εμπορική αξία 235 δισ. δολάρια και 69 δισ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα έως τον Ιούνιο, μπορεί να απορροφήσει την απώλεια των πωλήσεων ενός μοντέλου.

Ομως, σύμφωνα με αναλυτές, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στη φήμη της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι η υπόθεση με τα Note 7 μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για άλλα smartphone της Samsung», λένε αναλυτές της Nomura, προσθέτοντας ότι ίσως πρέπει να περικόψουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της εταιρείας από τα κινητά στο τέταρτο τρίμηνο ακόμη και κατά 85%.

Παράλληλα, η Samsung είναι αντιμέτωπη με μηνύσεις, καθώς τουλάχιστον δύο καταναλωτές πάνε την εταιρεία στα δικαστήρια, στις ΗΠΑ, ζητώντας αποζημίωση για βλάβη που προκλήθηκε από το ελαττωματικό τηλέφωνο.

www.techit.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr