Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεπέρασαν το 1 δις οι συνδρομητές σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών

25 Οκτωβρίου 2018 17:26

Ένα νέο ορόσημο κατέκτησε, το Σεπτέμβριο του 2018, ο ψηφιακός μας κόσμος, με τους συνδρομητές σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών να προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο.


Ο αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών συνδρομών, παγκοσμίως, αυξήθηκε συγκεκριμένα στα 983 εκατ. το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που συνιστά αύξηση κατά 2,5%, σε ετήσια βάση. Η αυξητική πορεία των ρυθμών σταθερής ευρυζωνικότητας έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη ότι πολίτες και επιχειρήσεις αναζητούν επίμονα, πλέον, τα οφέλη που εξασφαλίζει το γρήγορο ίντερνετ. Η επίδοση του 2ου τριμήνου, σύμφωνα με σχετικό report της Point Topic, αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, που επιτεύχθηκε τα τελευταία έξι τρίμηνα.

Η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγορών στην ανάπτυξη του VDSLΑπό τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι νέοι πελάτες σε υπηρεσίες σταθερής ευρυζωνικότητας προέρχονται από λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και χώρες του πλανήτη. Στον αντίποδα, οι πιο ανεπτυγμένες αγορές δείχνουν ήδη σημάδια κορεσμού, επιδεικνύοντας σαφώς ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε γεωγραφική βάση, μόνο η περιοχή της Ανατολικής Ασίας εισέφερε το 70% όλων των νέων καθαρών συνδέσεων το εξεταζόμενο τρίμηνο. Οι συνδρομητές σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην εν λόγω περιοχή αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ (46%) του συνολικού παγκόσμιου αριθμού χρηστών υπηρεσιών σταθερής ευρυζωνικότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης των συνδρομητών στην περιοχή κατά το 2ο τρίμηνο ήταν της τάξης του 4%, ενώ στην Κίνα έφτασε το 4,6%.

Στο μεταξύ, το μερίδιο της Δυτικής Ευρώπης στην αγορά της σταθερής ευρυζωνικότητας ανήλθε σε 17% το 2ο τρίμηνο από 15% το 1ο τρίμηνο του 2018, ενώ για τη Βόρεια Αμερική το μερίδιο μειώθηκε στο 12,6% από 13,1%.

Οπτικές ίνες
Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η Κίνα είχε τα παγκόσμια ηνία στην υιοθέτηση της τεχνολογίας των οπτικών ινών, με τον αριθμό των συνδέσεων FTTH να σημειώνει άνοδο 26% σε ετήσια βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κίνα φιλοξενεί το 80% των παγκόσμιων καθαρών νέων συνδρομών FTTH την εξεταζόμενη περίοδο. Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών που σημείωσαν σημαντικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης. Η έκθεση της Point Topic έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία, ήταν οι τρεις περιοχές του κόσμου με την καλύτερη επίδοση στην τεχνολογία του VDSL.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι περίπου το 80% των παγκόσμιων συνδέσεων σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι είτε μέσω ινών, είτε μέσω καλωδίου. Οι συνδέσεις FTTH/B/C αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ το καλώδιο αυξήθηκε κατά 5%, με τις συνδέσεις ADSL να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

sepe.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr