Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτά είναι τα επαναστατικά ελαστικά χωρίς αέρα με τεχνολογία της NASA

15 Ιανουαρίου 2023 14:35

Κερδίζοντας δύο βραβεία στην έκθεση CES 2023, η εταιρεία SMART Tire Company (STC) ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή ελαστικών χωρίς αέρα, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία, η οποία αναπτύχθηκε από τη NASA.

Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ξανά ίδιος μετά την εφεύρεση του τροχού, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως τα πράγματα ήταν ρόδινα από την αρχή. Όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν και στα ελαστικά των αυτοκινήτων, ακόμα και τα σύγχρονα έχουν τα προβλήματά τους.

Airless Tires b
 

Και βεβαίως το πιο ενοχλητικό από όλα είναι φυσικά ένα τρύπημα από οποιονδήποτε λόγο, που μπορεί να το καταστήσει άχρηστο. Εκτός αυτού, μας απασχολούν πλέον τα επιβλαβή σωματίδια από την χρήση τους και την φθορά τους, λόγω της τριβής τους με το οδόστρωμα, αλλά και η ανακύκλωσή τους, που επίσης είναι ρυπογόνα διαδικασία.

Τα έξυπνα ελαστικά της SMART Tire Company δεν χρειάζονται αέρα υπό πίεση για να λειτουργούν, αφού ουσιαστικά είναι μεταλλικά. Μια παρόμοια τεχνολογία που τη συναντήσαμε πρώτη φορά στα οχήματα της NASA (Lunar Rover).

Airless Tires c

Τα METL (Martensite Elasticized Tubular Loading) εμφανίστηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια για να εξοπλίσουν ποδήλατα. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το ανάγλυφο του εδάφους και να παραμορφώνονται, αλλά στη συνέχεια να ξαναπαίρνουν το αρχικό τους σχήμα.

Σαν το υλικό από τα οποία είναι κατασκευασμένα εκτός από ελαστικό να διαθέτει και κάποιου είδους μνήμη. Έτσι, δεν επηρεάζονται από κλατάρισμα. Η εταιρεία που τα έχει σχεδιάσει, σκοπεύει ήδη να αρχίσει τις πωλήσεις τους για τα ποδήλατα, τους επόμενους μήνες. Οι φιλοδοξίες της όμως είναι υψηλές.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα