Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση “Aegean Mamas" στην Άνδρο

15 Οκτωβρίου 2018 18:19

Στο πλαίσιο του τίτλου “Νότιο Αιγαίο - Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με πρωταγωνίστρια την πρέσβειρα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ανδριώτικες γαστρονομικές διαδρομές

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στην Άνδρο η δράση «Aegean Mamas Know Best» - Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα” στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης - Νότιο Αιγαίο 2019, όπου αναδείχθηκαν τα τοπικά προϊόντα αλλά και η ιδιαίτερη κουζίνα της Άνδρου
Η εκδήλωση διεξήχθη στον σύγχρονο, νέο πολυχώρο πολιτισμού του Όρμου Κορθίου που παραχώρησε ο Δήμος Άνδρου
Μεγάλη και συγκινητική ήταν η συμμετοχή τοπικών συλλόγων, συνεταιρισμών, επιχειρήσεων, του κόσμου και της εκκλησίας, στην ανάδειξη της Ανδριώτικης γαστρονομίας στη σπιτική κουζίνα.
Γιαγιάδες, μαμάδες και παιδιά, θεματοφύλακες των παραδόσεων και της τοπικής κουζίνας συνάντησαν τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου , μαγείρεψαν και συζήτησαν για όλα αυτά που «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» , τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα στην καθημερινότητα της Άνδρου.
Δυναμική όμως ήταν η συμμετοχή παραγωγών με αντίστοιχη προβολή προϊόντων και προσφορά κερασμάτων στους συμμετέχοντες.
Η πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου - Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, , Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε την δυνατότητα στους παραγωγούς να αναδείξουν τον πλούτο, την ποιότητα και την παράδοση των τοπικών προϊόντων της Άνδρου.
Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι κατ΄ εξοχήν δημιουργίες της Ανδριώτικης κουζίνας, κομμάτι της καθημερινότητας που πέρασαν από τη γιαγιά στη μαμά, με τη συμμετοχή των παιδιών, σε κάθε σπίτι.
Κεράσματα πρόσφεραν στον κόσμο οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν με τα τοπικά προϊόντα τους.
Η δράση, εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Taste the Seasons” της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019
Το πρόγραμμα επιμελείται με πολύ καλά αποτελέσματα και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που συμμετέχει, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, στρατηγικό εταίρο της Περιφέρειας στην κατάκτηση του τίτλου, που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοφόρου και φυσικά την Πρέσβειρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
Ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης ο οποίος επεσήμανε «Η σημερινή εκδήλωση είναι συμβολική γιατί είναι η πρώτη που γίνεται σε αυτό το πολιτιστικό κέντρο. Η όλη δράση με αφορμή την επιλογή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 2019 ως Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι η έμπρακτη απόδειξη για αυτό που ακούγαμε τόσα χρόνια, το πιστεύαμε αλλά δεν το κάναμε : όχι μόνο την αξία της Αιγαιακής διατροφής αλλά και τη διασύνδεσης των τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν. Είναι μια πολύ σημαντική δράση».
Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης , εξήρε τη συμβολή της εκδήλωσης στην ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες αλλά και τα συγχαρητήρια του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , και στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου , “για αυτή την καταπληκτική πρωτοβουλία” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε

 

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου
«Ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης δεν μας χαρίστηκε . Κερδήθηκε μέσα από πολύ δουλειά, από όλα τα παιδιά και τους αρχιμάγειρες. Μαζί τους κατορθώσαμε να κερδίσουμε αυτό τον τίτλο».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του “κλέβοντας” τις εντυπώσεις ο Γέροντας Ευδόκιμος, Ηγούμενος της Μονής Παναχράντου στην Άνδρο, τρανός μάγειρας και συγγραφέας με “Τα μοναστηριακά γαστρονομικά μυστικά του”.
Ο Γέροντας έχει γράψει το δεύτερο βιβλίο μαγειρικής με συστατικά από την ελληνική γη .

Οι Σεφ που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι:
Η πρέσβειρα του τίτλου Νότιο Αιγαίο - Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 , Αργυρώ Μπαρμπαρίγου , ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου και οι : Μπουγιούρης Κώστας , Παναγιώτης Μένανδρος , Νίκος Κουκιάσας , Ριγούτσου Μαρία, Δημήτρης Γκιγκίνης, και ο Δημήτρης Μανδαράκος .

Σύλλογοι οι οποίοι συμμετείχαν μεταξύ άλλων
Άνδρος ΚΟΙΝΣΕΠ
Σύλλογος Γυναικών Ανδρου
Σύλλογος Γυναικών Κορθίου
Συνεταιρισμός γυναικών Υδρούσας Άνδρου
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λειβαδίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος»
Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Δήμου Υδρούσας

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr