Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία τρυφερή στιγμή σε μία Βραχονησίδα του ανατολικού Αιγαίου

30 Οκτωβρίου 2018 18:06

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής πραγματοποιούν έρευνα από το 2014, σε μικρές νησίδες του αν. Αιγαίου με σκοπό την παρακολούθηση του Μαυροπετρίτη με σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής καταγραφής. Επικεφαλής της δράσης είναι ο Dr. Ronny Steen, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Ζωής ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των άγριων ζώων μέσω ανάλυσης των pixel ψηφιακής εικόνας.

 

Η έρευνα αυτή αποτελεί μία πρωτοποριακή δράση παρακολούθησης ενός σπάνιου είδους γερακιού, του Μαυροπετρίτη, το οποίο μεταναστεύει κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο. Η έρευνα επικεντρώνεται στη βραχονησίδα Άνυδρο, βόρεια της Πάτμου, καθώς και σε νησίδες των Λειψών όπου κάθε χρόνο φωλιάζουν και αναπαράγονται εκατοντάδες γεράκια του είδους. Το Άνυδρο αποτελεί μέρος του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Β. Πάτμου το οποίο απαρτίζεται από 14 νησιά και νησίδες.

Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι οι σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις που κάνουν με τον τρόπο αυτό το Αιγαίο παγκοσμίως γνωστό για τη σπάνια βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων του. Έτσι κερδίζει σταδιακά τη θέση που του αξίζει στο χάρτη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Αυτό αποτελεί άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των σπάνιων ειδών και οικοτόπων που ζουν στις θάλασσες και τα νησιά μας.

archipelago.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr