Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Πως θα προστατεύσετε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες

07 Μαρτίου 2020 19:01

Tα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κ.τ.λ.), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών


Μετά διαγνωσμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού COVID-19 να ανέρχονται πλέον σε 45 στη χώρα μας και ένα εξ αυτών να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, οι Λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση προς όλους για πιστή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας και υγιεινής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο κορωνοϊός αναμένεται να προσβάλλει έως και το 10% του γενικού πληθυσμού, σε περίπτωση ευρείας διασποράς του στην κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπολογίσει ότι, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Κι ενώ για τους υγιείς η λοίμωξη από τον νέο ιό συνεπάγεται ήπια συμπτωματολογία (κυρίως ξηρό βήχα, ρινική καταρροή, πυρετό) και ταχεία ανάρρωση, δεν ισχύει το ίδιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με επιστημονικές πληροφορίες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, η σοβαρή νόσηση αφορά κυρίως σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 60 ετών και είχαν άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Πώς θα προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κ.τ.λ.), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο.
Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.
Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Ενώ και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας με κάθε αφορμή τονίζει ότι «τα κύρια μέτρα, το έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να το ξαναπώ, με τα οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου η οποία έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα, όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ηλικιωμένοι και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας».

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό και την προστασία όλων απ' αυτόν, μπορείτε από σήμερα Σάββατο να καλείτε στο 1135 (24ωρη λειτουργία) του ΕΟΔΥ.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr