Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίμωλος: Tα δύο πρόσωπα των νησιών μας (Βίντεο)

03 Απριλίου 2013 01:26

Με αφορμή το θέμα του λιμανιού Ψάθης της Κιμώλου ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το γνωστό σε εμάς τους νησιώτες ζήτημα της κακής κατάστασης των λιμανιών σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων.

Μια κατάσταση η οποία συχνά, ειδικότερα κατά τη χειμερινή περίοδο δυσχεραίνει τον εκεί κατάπλου των πλοίων τα οποία συνδέουν και τροφοδοτούν τα νησιά μας με ζωτικά για την επιβίωσή τους αγαθά. Το ζήτημα της σημασίας των λιμενικών υποδομών έχει τεράστια σημασία για τη ζωή των νησιωτών όλο το χρόνο καθώς τα λιμάνια αποτελούν εγκαταστάσεις υψίστης προτεραιότητας για την ασφαλή και ομαλή διασύνδεση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και μεταξύ τους.

Το θέμα της νησιωτικότητας, της εδαφικής δηλαδή ασυνέχειας που χαρακτηρίζει τον νησιωτικό χώρο θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και κράτους και να δίνεται προτεραιότητα στις υποδομές εκείνες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη σύνδεσή των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε το γνώμονα αποφάσεων που αφορούν τη ζωή των νησιών και των κατοίκων τους.
Αυτό που είναι σύνηθες και γνωρίζουμε καλά όλοι εμείς οι νησιώτες είναι ότι τα νησιά μας εξαιτίας ίσως της παράβλεψης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας εμφανίζουν δύο πρόσωπα, δύο εικόνες.
Εκείνη της καλοκαιρινής και αυτή της χειμερινής περιόδου. Την προβεβλημένη καλοκαιρινή εικόνα των διακοπών μέσα στο πανέμορφο κυκλαδίτικο φυσικό περιβάλλον την απολαμβάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες τους.

Το πρόσωπο των χειμερινών δυσκολιών το ζούμε εμείς οι μόνιμοι κάτοικοί τους. Όσο κι αν προβάλλονται οι ομορφιές των νησιών μας κατά την θερινή τουριστική περίοδο, όσο κι αν τα νησιά μας κατακλύζονται από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, το χειμώνα πάντοτε σβήνουν τα φώτα της προβολής.
Μένουμε εμείς κι εμείς για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι αντικρίζουμε την αληθινή εικόνα τους και χρησιμοποιούμε τα μέσα θαλάσσιας μεταφοράς. Και η εικόνα αυτή είναι συχνά αποκαρδιωτική και επικίνδυνη όταν η προσέγγιση στο νησί μας γίνεται επικίνδυνο "θαλάσσιο άθλημα¨ κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Πως λοιπόν μπορούμε να προσβλέπουμε στην ομαλή διακίνηση και διασφάλιση της βιοτικής ευρυθμίας, στην ανάπτυξη και στην στέρεα τουριστική ανάπτυξη όταν αμελούμε τα λιμάνια μας και τα αφήνουμε έκθετα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες;
Το θέμα αμαυρώνει την εικόνα των νησιών μας τόσο στο εσωτερικό της χώρα όσο και στο εξωτερικό. Δείχνει την υποβάθμιση των υποδομών εκείνων που αφορούν άμεσα τη ζωή και την επικοινωνία των νησιωτών όσο και τις τουριστικές προοπτικές τους.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr