Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να απειλεί τη Σαντορίνη

14 Δεκεμβρίου 2013 14:42

Δυστυχώς πέρασαν σχεδόν επτά χρόνια και το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης. Ένα ναυάγιο που σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση

του Τριμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, προκλήθηκε από πρόθεση και ταυτόχρονα από πρόθεση προκλήθηκε σοβαρή ρύπανση στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Από τότε και μέχρι σήμερα η πλοιοκτήτρια αρνείται των ευθυνών της ασκώντας έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ η πολιτεία κωφεύει και αρκείται στα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ που κάθε χρόνο σχεδόν έχουν ως εξής:

«Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις μετρήσεις που καλύπτουν τη χρονική περίοδο των έξι ετών από το ατύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Παρόλο που το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο περιέχει ρυπογόνα φορτία που καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή της καλντέρας, τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν ότι ο ρυθμός απελευθέρωσής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι τέτοιος ώστε μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητά του... Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι σε προηγούμενες μετρήσεις για κάποια βαρέα μέταλλα (Fe, Mn, Zn) είχαν προκύψει κάποιες ενδείξεις βιοσσυσώρευσης σε θαλάσσιους οργανισμούς (μύδια), θεωρούμε ότι είναι χρήσιμη η συνέχιση των μετρήσεων με έμφαση στη λεπτομερέστερη μελέτη τυχόν φαινομένων βιοσυσσώρευσης.»

Μελέτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Θεωρείται ήδη αναγκαιότητα ότι το ναυάγιο του «Sea Diamond» θα πρέπει να ανελκυθεί και απομακρυνθεί από την περιοχή της Καλντέρας ή με οποιονδήποτε τρόπο να εξουδετερωθεί.  Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή είναι σαφής και μοναδικός τρόπος αποτροπής της συνέχισής της είναι η απομάκρυνση του ναυαγίου. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας. Από την Πολιτεία θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στο θέμα του ναυαγίου, δήλωσε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας πάρα πολύ αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι τον συγκεκριμένο οργανισμό που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει όλοι να το σεβαστούν. Ανέφερε επίσης ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.

Εάν ο κ. Βαρβιτσιώτης θέλει οι πολίτες να σεβαστούμε το ΕΛΚΕΘΕ ως επίσημο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει και εκείνος να σεβαστεί τους νόμους και τα ψηφίσματα του Ελληνικού Συντάγματος και εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία να προβεί στην ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου από τη θάλασσα της τουριστικής βιτρίνας της Ελλάδος. Να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων που μιλούν για πρόκληση ναυαγίου από πρόθεση και πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης από πρόθεση και να υποχρεώσει ως πολιτικός προϊστάμενος τους άμεσα υπεύθυνους να πληρώσουν ώστε να ανελκύσουν και να απομακρύνουν το τοξικό ναυάγιο από το νησί της Σαντορίνης. Να σεβαστεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ως πολιτικό πρόσωπο το δημόσιο συμφέρον, τη στιγμή που το δημόσιο και ο δήμος Θήρας διεκδικούν απαιτήσεις από την πλοιοκτήτρια και τον ασφαλιστικό της οργανισμό, και έχουν προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Να μην κάνει δηλώσεις που απλά ωραιοποιούν την κατάσταση του ναυαγίου και υποστηρίζουν τις θέσεις του πλοιοκτήτη, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και ουδόλως τον απαλλάσσουν των ευθυνών του.

Το τι έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα για τον επιφανειακό καθαρισμό της θάλασσας δεν μας αφορά και δεν μας συγκινεί. Στο σύνολό της, σχεδόν, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως η καλύτερη λύση για το νησί της Σαντορίνης θα ήταν η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου με ταυτόχρονη επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάστασή του. Το ίδιο συνέβη και στη γειτονική Ιταλία με την πρόσφατη περίπτωση ναυαγίου του Costa Concordia. Μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια οι Ιταλικές αρχές ανάγκασαν την πλοιοκτήτρια και τον ασφαλιστικό της οργανισμό να πληρώσουν δεκαπλάσιο χρηματικό ποσό από αυτό που απαιτείται για το Sea Diamond και να ανελκύσουν το τεράστιο κρουαζιερόπλοιο. Εμείς εδώ στη Ελλάδα, παρόλο που έχουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, πάσχουμε ιδιαιτέρως στον τομέα της εφαρμογής του. Ως αποτέλεσμα, το Sea Diamond συνεχίζει να διαβρώνεται καθημερινά και απειλεί τη θάλασσά μας, την υγεία μας και το μέλλον μας, ενώ η πλοιοκτήτρια αρνείται των ευθυνών της καθώς η πολιτική ηγεσία εξωραΐζει την κατάσταση και δήθεν μας προστατεύει με περιοδικές μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, με επιφανειακά φράγματα ανάσχεσης πετρελαιοειδών και με πολυεστερικές βαρκούλες των τεσσάρων μέτρων σε ρόλο «ειδικού αντιρρυπαντικού σκάφους», που φροντίζει ανελλιπώς για την παρακολούθηση της ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου...

Τη νύχτα της 6ης Απριλίου 2007, το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης βιάστηκε με αισχρό τρόπο, όταν το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond αφέθηκε να βυθιστεί στην καλντέρα της Σαντορίνης, υπό την ανοχή της τότε πολιτικής ηγεσίας και των Λιμενικών Αρχών. Μέχρι σήμερα η βλάβη του περιβάλλοντος δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής. Η επιτήρηση της επιφάνειας της θαλάσσιας  δεν θα αποτρέψει τη σταδιακή διάβρωση του πλοίου και την αναπόφευκτη ρύπανση που θα προκαλέσει. Παρόλο που η ελληνική δικαιοσύνη αποκαθιστά την αλήθεια και επιβάλει βαριές ποινές, η πολιτική μας ηγεσία και κατ΄ επέκταση η εκτελεστική μας εξουσία, αρκείται σε ημίμετρα και αρνείται να αναλάβει σοβαρή δράση και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και στην εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου όπως η νομοθεσία προστάζει. Αρνείται να προστατέψει τους πολίτες της και έναν από τους βασικότερους προορισμούς της τουριστικής της βιομηχανίας.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και δεν υποκρινόμαστε πως όλα βαίνουν καλώς... Σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond πιθανότατα να είναι μη αναστρέψιμες. Δεν θα περιμένουμε να συμβεί το χειρότερο κακό για να δράσουμε. Απαιτούμε άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του Sea Diamond! Απαιτούμε εφαρμογή του άρθρου 24 του συντάγματος και του Νόμου 2881/2001. Η αδράνεια της πολιτείας και της εκτελεστικής εξουσίας σηματοδοτεί σημαντικές ευθύνες για τους κρατικούς λειτουργούς.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας. Και βέβαια δεν ξεχνάμε πως η ιστορία έχει πάντα τον τρόπο της να αποκαλύπτει την αλήθεια και να διαχωρίζει εκείνους που νοιάζονται για το δημόσιο καλό από εκείνους που δρουν μόνο για το ιδιωτικό τους συμφέρον!

Μετά τιμής

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr