Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιργινία Μπαϊμπά: Τα Ελληνικά Ίμια (10 Δεκεμβρίου του 1947 συντάχθηκε η Συνθήκη Ειρήνης....)

02 Δεκεμβρίου 2016 20:57

10 Δεκεμβρίου του 1947 συντάχθηκε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, σύμφωνα με την οποία: «η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμούμενας,ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον,Λειψών,Σύμην,Κώ και Καστελόριζον,ως και τας παρακείμενας νησίδας.». Παρά το αδιαμφισβήτητο διεθνές νομικό πλαίσιο με το οποίο ρυθμίστηκαν τα θέματα κυριαρχίας της Ελλάδος στην περιοχή του Αιγαίου, η Τουρκία το αμφισβητεί κ ζητά την επανερμηνεία των διεθνών συνθηκών,ισχυριζόμενη πως η κυριαρχία της Ελλάδας εκτείνεται μόνο στα νησιά που αναφέρονται ονομαστικά.


Από τον Δεκέμβριο του 1995 άρχισαν οι πρώτες εντάσεις, όταν τουρκικό πλοίο προσάραξε σε μια νησίδα κ αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Λίγες μέρες μετά, ο δήμαρχος Καλύμνου ύψωσε την ελληνική σημαία στα Ίμια, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. 27/01/1996 η Τουρκία υπέστειλε την ελληνική σημαία κ υψώνει την τουρκική. Την επόμενη μέρα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υψώνει την σημαία μας κ στέκει άγρυπνος φρουρός των βραχονησίδων μας. Ακολουθεί σειρά παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τραγικό συμβάν την πτώση ελληνικού ελικοπτέρου με τρεις νεκρούς ( Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης,αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός).

Η συνθήκη της Λωζάνης, η Ιταλο-Τουρκική συμφωνία (1932) κ η συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) επιβεβαιώνουν πως τα Ίμια ήταν κ είναι ελληνικά!
Κάθε αντίθετη δήλωση μόνο ως άσχημο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει την απαραίτητη προσοχή κ να απαντά άμεσα-ξεκάθαρα πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται, δεν παραχωρεί κ δεν χαρίζει ούτε ένα βότσαλο του Αιγαίου μας.

Πολιτευτής Κυκλάδων Νεας Δημοκρατίας
Βιργινία Μπαϊμπά

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr