Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία της Περιφέρειας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, ως υγιεινού διατροφικού προτύπου

19 Δεκεμβρίου 2017 16:22

Εγκρίθηκε στην χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής ως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Προγράμματος Taste the Seasons.

Μέσα από την εν λόγω συνεργασία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συλλογή, αποτύπωση και αξιολόγηση επιστημονικών, πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων που σχετίζονται με τις διατροφικές πρακτικές των πληθυσμών στην περιοχή του Αιγαίου.
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κοινωνικός εταίρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την περίοδο ήδη της υποψηφιότητάς της για την ανάδειξή της σε Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης και ένα από τα ισχυρότερα Πανεπιστήμια στον κόσμο στον τομέα της έρευνας στον τομέα αυτό, πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνα βάση της οποίας
• θα συλλεχθούν στοιχεία για τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των γευμάτων και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.

• θα χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω δεδομένα για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα βασικά χαρακτηριστικά της Αιγαιακής διατροφής

• θα γίνει αξιολόγηση και επεξεργασία των χαρακτηριστικών της Αιγαιακής διατροφής, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός διατροφικού προτύπου.

Αντίστοιχα, το δεύτερο στάδιο της έρευνας θα περιλαμβάνει την πιλοτική διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της συμμόρφωσης στο προτεινόμενο Αιγαιακό διατροφικό πρότυπο και δεικτών υγείας στο πληθυσμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έτσι, στο δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή δεικτών υγείας (δηλ. υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κ.ά) και διατροφικών συνηθειών σε δείγμα κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης των συμμετεχόντων στο προτεινόμενο Αιγαιακό διατροφικό πρότυπο.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι από πλευράς Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είναι ο κ. Συντώσης Λάμπρος, PhD, Καθηγητής Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Κινησιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ και η κ. Ψαρρά Γλυκερία, PhD, Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, δήλωσε σχετικά με την συνεργασία της Περιφέρειας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο:

«Η Περιφέρειά μας, με την επιτυχή διεκδίκηση και την ανάδειξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, έχει θέσει ως στόχο την παγκόσμια αναγνώριση και διάδοση της αιγαιακής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, καθώς και της διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό. Με την συνεργασία μας με ένα αναγνωρισμένο και εξειδικευμένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπως είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, προχωράμε ακόμα πιο πέρα. Αναδεικνύουμε την διατροφική αξία των νησιώτικων προϊόντων και την αγαιακή διατροφή, ως ένα διατροφικό πρότυπο, με ισχυρά οφέλη στην υγεία και την ευεξία. Την ευεργετική επίδραση της αγαιακής διατροφής, ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, επιδιώκουμε να τεκμηριώσουμε και επιστημονικά, γεγονός που είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει καταλυτικά στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής που θα επαναφέρει στην διατροφική μας καθημερινότητα, τα αυθεντικά στοιχεία της γαστρονομικής μας κουλτούρας».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr