Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικοινωνιακή πολιτική...χρυσάφι την ώρα που ο λαός περνά τα πάνδεινα!

07 Απριλίου 2020 21:14

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος δημοσιοποιώντας τα ποσά που δαπανώνται για την επικοινωνιακή πολιτική των περιφερειών, υπερασπίζεται δικαίως τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου υγειονομικού συστήματος της χώρας, με αλλαγή


πολιτικής στις προτεραιότητες δημοσίων δαπανών. Αρκεί μια απλή παραβολή τους με τα ποσά τα οποία χρειάζονται σήμερα για την προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ όπως και με τη στελέχωση των επιπλέον κλινών ΜΕΘ, για να φανεί η διαφορά που εξοργίζει.
Αποτελεί πρόκληση ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ που στήνεται κάθε χρόνο για την επικοινωνιακή πολιτική υπουργείων, φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δήμων και περιφερειών, ενώ ο λαός περνά τα πάνδεινα επί σειρά ετών. Αλλά σήμερα, σ’ αυτές ειδικά τις καταστάσεις που ζούμε είναι και θράσος.

Το τραγικό είναι ότι τα εκατομμύρια αυτά δαπανώνται κάθε χρόνο στο όνομα του τουρισμού! Σ' αυτή τη σπατάλη συμφωνούν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ακόμα και όταν διαφωνούσαν με την Περιφερειακή Αρχή, πλειοδοτούσαν σε προτάσεις προώθησης του «τουριστικού προϊόντος»! Μην εκπλήσσονται λοιπόν κάποιοι και κάποιοι άλλοι καταθέτουν μέχρι και ερωτήσεις στη βουλή για ζητήματα που οι πολιτικές δυνάμεις που εναγκαλίζονται είναι οι ίδιες που θεσμοθέτησαν την νομιμότητα τέτοιων δαπανών.
Αλλά μήπως ξοδεύονται αυτά τα ποσά για τον μικροεπιχειρηματία του τουρισμού, τον αυτοαπασχολούμενο, ή τον μικρο-ιδιοκτήτη; Η συγκεκριμένη στρατηγική εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που επωφελούνται με την μερίδα του λέοντος από το «τουριστικό προϊόν». Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι και η αιτία που καθορίζει τις προτεραιότητες υλοποίησης έργων, με συνέπεια την εγκληματική γύμνια σε υποδομές υγείας, παιδείας, σε έργα προστασίας και ασφάλειας της ζωής. Γι αυτό και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν προηγούνται άλλων έργων, αλλά κατόπιν εορτής και μετά από την καταστροφή, έρχονται ως αναγκαστική προτεραιότητα. Γιαυτό η αντισεισμική προστασία και η πυροπροστασία ουσιαστικά απουσιάζουν από τους προϋπολογισμούς που συντάσσονται.
Την σχετική ευθύνη την φέρουν στο ακέραιο όλες οι παρατάξεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. Όλοι αυτοί που δεν έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της υλοποίησης έργων στη βάση της σχέσης κόστους-οφέλους. Με «κόστος» πάντα να θεωρούνται τα εργατικά δικαιώματα και η ασφάλεια του λαού και όφελος τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών!

Σ’ αυτή τη σχέση οφείλεται και η σημερινή γενικότερη διαχείριση της πανδημίας που αποθεώνει την ατομική ευθύνη και συγκαλύπτει την κρατική ευθύνη. Συγκαλύπτει την διαχρονική κρατική ευθύνη για το κατάντημα της δημόσιας υγείας με τους κομμένους επί χρόνια προϋπολογισμούς και την υποστελέχωση. Μια στάση που έχει υιοθετηθεί και από την Περιφέρεια που δεν έχει διεκδικήσει μέχρι σήμερα την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας της Περιφέρειας.
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να ενημερώσει τους νησιώτες που θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα και να δημοσιεύσει όλα τα έγγραφα τα οποία υπέβαλε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: α)το με αρ.πρωτ.162599/11701/27-11-2019 έγγραφο της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, μετά των συνημμένων του β) Τα από 13/1/2020 και 16/12/2019 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΠΝΑΙ, μετά των συνημμένων τους και γ) την ηλεκτρονική αίτηση με κωδικό 1439/2019, με την οποία ζητείται η έγκριση του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής έτους 2020 της ΠΝΑΙ.

Κι ας μη γίνεται σύγκριση του ποσού των 4.066.000,00€ που αφορά μόνο μια χρονιά επικοινωνιακής πολιτικής της Περιφέρειας με τα 12.000.000 τα οποία επικαλείται η Περιφερειακή Αρχή ότι έχει διαθέσει για την υγεία, χωρίς ν’ αναφέρεται σε πόσο χρονικό διάστημα αντιστοιχεί αυτό το ποσόν. Επίσης δεν διευκρινίζει αν τα 12 εκατομμύρια αφορούν έργα δικά της ή άλλων δημόσιων φορέων (πχ Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ) που εντάχθηκαν στα ΕΣΠΑ, ή οτιδήποτε άλλο. Τελικά ας ενημερώσει η Περιφερειακή αρχή το λαό του Ν. Αιγαίου τι ποσό έχει δαπανήσει συνολικά για την διαφήμιση του τουριστικού κεφαλαίου στο ίδιο χρονικό διάστημα που δαπανήθηκαν τα 12 εκατομμύρια για την υγεία.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020, κατά την συζήτησή του στο Περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης κατά πάγια τακτική καταψηφίζει τις υπέρογκες δαπάνες συμμετοχής σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει ανάγκες προστασίας της υγείας και της περιουσίας του λαού. Από την έναρξη της πανδημίας ανέδειξε επίσης την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των νησιωτών, πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας στα νησιά και άλλα επείγοντα αιτήματα.

Σήμερα ημέρα πανελλαδικής δράσης των υγειονομικών όλης της χώρας, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους με κεντρικό μήνυμα «Σπάμε τη σιωπή, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για την υγεία του λαού». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες δίνει καθημερινή μάχη για την υγεία του λαού μας.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr