Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Βρούτσης: Με τα έκτακτα μέτρα που λάβαμε, προστατέψαμε την αγορά εργασίας

11 Σεπτεμβρίου 2020 19:24

Τoθετικό ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»για τον μήνα Αύγουστο 2020,επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως


σήμερα,συγκράτησαν το ισχυρό κύμα των απολύσεων που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ωςένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξεγρήγορα αντανακλαστικά ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας.

Ειδικότερα, μέτρα όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενουςκαι τα νέα δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί, διευρυνθεί και συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,στο 18,3 %, «επιστρέφει» την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που είχε ήδη ξεκινήσει, «φρέναρε» λόγω του παρατεταμένου lockdownκαι της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να επανέλθειτο 2021 με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Για τον μήνα Αύγουστο το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις+4.342θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%. (σχήμα 1, σχήμα 2, σχήμα 3)

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr