Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριήμερη Περιοδεία Νίκου Συρμαλένιου στην Νάξο

21 Ιουλίου 2021 15:41

Σειρά συναντήσεων με φορείς και επισκέψεων σε χωριά της Νάξου πραγματοποίησε ο Νίκος Συρμαλένιος κατά το τριήμερο παραμονής του στο νησί. Συνοδευόμενος από τον Συντονιστή της Ο.Μ. Νάξου, Παναγιώτη Στεργίου, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Μιχάλη Φραγκίσκο και Λευτέρη Βερύκοκκο, καθώς και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., επισκέφθηκαν την Κωμιακή, τη Μονή, την Κόρωνο, το Δαμαριώνα και το Χαλκί.

Έγιναν συναντήσεις επίσης με τον Δήμαρχο Νάξου και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Δημήτρη Λιανό, καθώς και με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Λεονάρδο Χατζηανδρέου και Βασίλη Βρούτση, αλλά και με προέδρους τοπικών Κοινοτήτων. Επίσης, πραγματοποιήσε επίσκεψη στο χώρο του κλιμακίου της Πυροσβεστικής στο Χαλκί της Νάξου.

Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος, μαζί με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., παρευρέθηκε στα εγκαίνια των δύο λαογραφικών μουσείων στην Κόρωνο, συναντήθηκε και συζήτησε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας, και ακόμη επισκέφθηκε τη Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου, όπου ξεναγήθηκε στο χώρο από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Αθανασούλη.

Στις συναντήσεις αυτές με επίκεντρο τον πολιτισμό, αναδείχθηκε η τεράστια σημασία της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της Νάξου, που είχε και καθοριστική επίδραση στον κυκλαδικό πολιτισμό

Επίσης την Κυριακή το πρωΐ συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο που εξέπεμπε από τη Νάξο και αναφερόμενος στο lockdown της Μυκόνου είπε ότι είναι ένα καταστροφικό σήμα για τον τουρισμό.

Αναλυτικώτερα:

 

Το Σάββατο 17/07/2021, στις 19.30 το απόγευμα, μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε την Κωμιακή, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Αντώνη Αλιμπέρτη. Συζήτησε μαζί του καθώς και με κατοίκους του χωριού τα προβλήματα που απασχολούν την Κοινότητα Κωμιακής, όπου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κυρίως σε τρία ζητήματα:

Στην βελτίωση – επισκευή του αγροτικού δρόμου Κωμιακή – Μυρίση – Αμπράμ
Στον ορισμό ζώνης λιμένα Απόλλωνα, παράλληλα με την επισκευή του προβλήτα (όπου εκκρεμεί η έγκριση των εργασιών από το ΥΝΑΝΠ), το Βιολογικό Καθαρισμό, αλλά και τη δημιουργία αλιευτικού καταφύγιου, απαραίτητο έργο για τον Απόλλωνα. Ειδικά για αυτό το ζήτημα, ο βουλευτής ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι το θέμα θα τεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιμενικού τη Δευτέρα το πρωί.
Στην έλλειψη συγκοινωνίας: το ΚΤΕΛ Νάξου δεν έχει δρομολόγιο απευθείας για Κωμιακή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να κάνουν μετεπιβίβαση στην Απείρανθο, προκειμένου να φτάσουν στο χωριό τους, κάτι που ειδικά για τους ηλικιωμένους αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε σύντομη επίσκεψη στη Μονή, συζήτησε με μόνιμους κατοίκους για θέματα που τους απασχολούν, και τους ενημέρωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μονής τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά τα προβλήματα του χωριού.

 

Την Κυριακή το πρωί επισκέφθηκε το λεκανοπέδιο της Τραγαίας, και συγκεκριμένα το Δαμαριώνα, όπου συζήτησε με κατοίκους αλλά και φίλους και μέλη της Οργάνωσης Μελών, και το Χαλκί, συναντήθηκε με μέλη του δ.σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας. Ο βουλευτής ενημερώθηκε για τις δράσεις του συλλόγου και η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως σε δύο θέματα που απασχολούν το σύλλογο εδώ και χρόνια. Το πρώτο είναι η άσκηση πίεσης προς την Αρχαιολογία προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για εξάμηνο «άνοιγμα» των επισκέψιμων Βυζαντινών Εκκλησιών της περιοχής και συγκεκριμένα του Αϊ Γιώργη του Διασορείτη, του Ταξιάρχη και της Πρωτοθρόνου, δράση η οποία είχε ξεκινήσει εθελοντικά από το σύλλογο το 2015. Το δεύτερο, η ολοκλήρωση του κτιρίου του Παλαιού Γυμνασίου Τραγαίας και η επισκευή του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου, με απαραίτητη προϋπόθεση τη χρήση τους ως Πολιτιστικών Χώρων (Βιβλιοθήκη, χώροι εκδηλώσεων και εκθέσεων, κλπ.).

 

Την Κυριακή το απόγευμα παρευρέθηκε και χαιρέτισε στα εγκαίνια των δύο λαογραφικών μουσείων στην Κόρωνο, του αμιγώς λαογραφικού και της κεραμικής τέχνης. Στο χαιρετισμό του, μετά τις ομιλίες του προέδρου της Κοινότητας Γιάννη Κωνσταντάκη και του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Νίκου Χουζούρη, έκανε ειδική μνεία στον παλαιό πρόεδρο της Κορώνου Μανώλη Μανωλά, ο οποίος εμπνεύστηκε την ίδρυση των μουσείων, καθώς και τη στόχευση του για ίδρυση μουσείου της σμύριδας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα γενικότερα ζητήματα της Νάξου και του Δήμου

 

Τη Δευτέρα 19/07/2021 συνάντησε στο Δημαρχείο τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Λιανό, με βασικά θέματα συζήτησης την πορεία του έργου επισκευής του προβλήτα και των λιμενικών εγκαταστάσεων του Απόλλωνα, το Βιολογικό Καθαρισμό και τη δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσε ότι έχει γίνει μελέτη προϋπολογισμού 200.000€ από το Δήμο και έχει σταλεί στο ΥΠΕΝ, υπάρχει άδεια από την Αρχαιολογία και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να εγκριθεί άμεσα ως κατεπείγον για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αναφορικά για τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι γίνονται μελέτες και θα γίνουν εργασίες βελτίωσης και συντήρησης. Επίσης, θα ξεκινήσει επικαιροποιημένη μελέτη για τη δημιουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Απόλλωνα. Από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολικός στόχος για την ανάπτυξη του Απόλλωνα και ο Δημήτρης Λιανός απάντησε ότι επιθυμία τους είναι να κάνουν 10ετή σχεδιασμό για κάθε λιμάνι.

Συζητήθηκαν επίσης, το θέμα του Λιμανιού της Νάξου και ενημερωθήκαμε ότι θα υπάρξει 4η πρόταση για επέκταση του προβλήτα, ενώ για το Εμπορικό λιμάνι θα υπάρξουν τρεις προτάσεις οι οποίες θα μπουν σε διαβούλευση. Όσον αφορά γενικά τα Λιμενικά Ταμεία, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Δημήτρης Λιανός, εξέφρασε την άποψή του ότι θα πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους.

Τέλος, έγινε αναφορά και στο φράγμα του Τσικαλαριού και τονίστηκε στον Δήμαρχο ότι θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του φράγματος και παράλληλα οι μελέτες για το δίκτυο και τη διανομή του νερού, καθώς και η ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού του Τσικαλαριού.

Στη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος, συνάντησε Πρόεδρο της Κοινότητας Μονής, Αντώνη Λεγάκη, όπου συζήτησαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα. Βασικό ζήτημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος, είναι η αδιαφορία του Δήμου για έργα στη Μονή, η απουσία υπαλλήλου καθαριότητας, η έλλειψη χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, η συγκοινωνία η οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτη – δύο φορές την εβδομάδα – αλλά ακόμα και τα προβλήματα σε δίκτυο internet και τηλεόραση. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Βασίλης Βρούτσης, με τον οποίο συζητήθηκαν γενικότερα θέματα λειτουργίας του Δήμου.

 Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, στο Χαλκί της Νάξου, όπου υπηρετούν 29 μόνιμοι πυροσβέστες, 8 με 10ετή σύμβαση και 12 εποχικοί 5ετούς θητείας.

Ενημερώθηκε για την έλλειψη σε εξοπλισμό, αλλά κυρίως για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη αναβάθμιση του Κλιμακίου σε Σταθμό (Κεντρική Υπηρεσία). Αυτή τη στιγμή υπάρχει για όλες τις Κυκλάδες μόνο μία Υπηρεσία, στη Σύρο, ενώ η πολυνησία των Κυκλάδων, απαιτεί την αναβάθμιση και του κλιμακίου της Νάξου, επειδή εξυπηρετεί όχι μόνο τη Νάξο, που λόγω της γεωμορφολογίας της έχει αυξημένες ανάγκες, αλλά και όλες τις νότιες Κυκλάδες.

Με την αναβάθμιση σε Υπηρεσία δεν θα τίθεται ζήτημα μεταθέσεων των μονίμων και θα εξυπηρετούνται αμεσότερα και καλλίτερα όλα τα νησιά. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του ηλικιακού κριτηρίου για τη μονιμοποίηση των 5αετούς υπηρεσίας, για το οποίο έχει κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας. Από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τα αιτήματα τους και να φέρουμε το θέμα σε πιο κεντρικό επίπεδο.

 Τέλος, ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφθηκε τη Νησίδα των Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου, όπου ξεναγήθηκε από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Αθανασούλη και στελέχη της υπηρεσίας. Στη συνάντηση αυτή αναδείχθηκε το έργο αναμόρφωσης του αρχαιολογικού μουσείου της Νάξου, ένα έργο τεράστιας σημασίας που διαμορφώνει το μουσείο ως το μεγαλύτερο όλων των Κυκλάδων.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr