Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάργηση προνοιακού επιδόματος τέκνων με βαριά αναπηρία-Αποκλεισμός αγροτικών οχημάτων από επιδότηση πετρελαίου κίνησης

30 Απριλίου 2022 19:31

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Η πρώτη έχει ως θέμα: «Άδικη και παράλογη η κατάργηση του προνοιακού αναπηρικού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία όταν λάβουν τη σύνταξη του αποθανόντος γονέα και η απαίτηση αναδρομικής επιστροφής τυχόν ποσών που εισέπραξαν»

Σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ραγδαίας μείωσης της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των νοικοκυριών, η κυβέρνηση καθυστερεί προκλητικά να παρέμβει ώστε να διατηρηθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα τέκνων με βαριά αναπηρία και μετά τη λήψη της σύνταξης του αποθανόντος γονέα που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.με.Α. , ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να μην διακόπτεται το προνοιακό αναπηρικό επίδομα τέκνων με βαριά αναπηρία στην περίπτωση που εισπράττουν σύνταξη αποθανόντος γονέα, διότι για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δικαιούχων, οι βιοποριστικές τους ανάγκες πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή της απώλειας τους γονέα τους. Οι συντάξεις αποθανόντος γονέα που εισπράττουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαιρετικά χαμηλές, ξεπερνούν όμως ακόμα και οριακά το ποσό του προνοιακού επιδόματος βαριάς αναπηρίας. Δεδομένου δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την σύνδεση των αναπηρικών επιδομάτων με το εισόδημα η οποία ίσχυε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεν εφάρμοζε τη συγκεκριμένη διάταξη νόμου ενόψει της κατάργησής της στο πλαίσιο αποκατάστασης και άλλων αδικιών (π.χ. ηλικιακά όρια κωφών), ο έλεγχος και η αφαίρεση του αναπηρικού επιδόματος από βαριά ανάπηρα άτομα λόγω λήψης σύνταξης θανόντος γονέα είναι επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ. Επιπλέον, όχι μόνο διακόπτεται το προνοιακό επίδομα που ελάμβαναν επειδή η σύνταξη λόγω θανάτου γονέα υπερβαίνει έστω κατά ένα ευρώ τα 360 ευρώ, αλλά υποχρεούνται να επιστρέψουν αναδρομικά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα πόσα των αναπηρικών επιδομάτων που τους καταβλήθηκαν από την ημέρα συνταξιοδότησης μέχρι την ημέρα άρσης του επιδόματος .

Η δεύτερη ερώτηση έχει ως θέμα: «Απαράδεκτος ο αποκλεισμός αγροτικών οχημάτων από την επιδότηση πετρελαίου κίνησης»

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων, στο γενικότερο πλαίσιο της αύξησης της ακρίβειας προϊόντων και κατ’ επέκταση υπηρεσιών, έχει καταστεί δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατάσταση που προβλέπεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι θα γονατίσουν αν δεν ληφθούν μέτρα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επιπλέον, η Κυβέρνηση οφείλει, εφόσον λάβει πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας, να ενεργεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μέτρου της επιδότησης πετρελαίου κίνησης, από το οποίο εξαιρούνται οι κάτοχοι αγροτικών οχημάτων, αφού όπως ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαίωμα επιδότησης έχουν μόνο οι κάτοχοι οχημάτων ΙΧ.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα