Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινή πορεία των δυο περιφερειών Βαλεαρίδων και Νότιου Αιγαίου

21 Μαϊος 2013 17:48

Την κοινή πορεία των δυο περιφερειών Βαλεαρίδων και Νότιου Αιγαίου, στα θέματα που αφορούν στις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης, επικύρωσαν με την υπογραφή της Διακήρυξης

ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων, κ. Jose Ramon Bauza και ο περιφερειαρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης τη Δευτέρα, στις 21 Μαΐου στο κυβερνητικό Μέγαρο των Βαλεαρίδων παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, της ελληνικής αντιπροσωπείας και των ξένων ΜΜΕ.

Η αντιπροσωπεία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου αποτελείτο από τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Απασχόλησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών συνεργασιών, Ελευθερία Φτακλάκη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξεν. Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, το μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκο Γερονικόλα, τον εκπρόσωπο του επιμελητηρίου Κυκλάδων, Παναγιώτη Θεοδωράκη και τον ειδικό σύμβουλο των νησιώτικων επιμελητηρίων Γιώργο Ασωνίτη.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών όπου είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα καθώς επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ιδιαίτερα της Μεσογείου.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η νησιωτικότητα, οι πολιτικές της Ευρώπης στο πλαίσιο της ΕΕ 2020, το διεκδικητικό πλαίσιο για την αναγνώριση των κοινών θέσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι ΑΠΕ, η ενέργεια, το περιβάλλον και η καινοτομία.
{vsig}valearides{/vsig}

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην αναγνώριση του τουρισμού ως ξεχωριστού πυλώνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης\ Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς στα νησιά, στη διεκδίκηση ενός άξονα που θα ενισχύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ιδιαίτερων προβλημάτων της νησιωτικής Ευρώπης καθώς επίσης και στους τρόπους συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν. Επιπλέον, η υιοθέτηση ενός ειδικού προγράμματος για τα νησιά, το Island 2020, με δικό του Π/Υ καθώς και το ειδικό πρόγραμμα για τον Τουρισμό στα νέα Διαρθρωτικά Ταμεία αποτέλεσαν προτεραιότητα στην ατζέντα της συνάντησης των δυο περιφερειών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των περιφερειών του Νότου οι οποίες πλήττονται οικονομικά και κοινωνικά έχοντας απέναντι τους έναν Βορρά όχι και ιδιαίτερα φιλικό. Αυτό που τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι το γεγονός πως οι χώρες του Νότου, οι νησιωτικές μας περιφέρειες παρέχουν στους φίλους βορειοευρωπαίους τους παραδείσους μας πολύ φθηνά, ενώ αντίθετα «πουλούν» τα δικά τους προϊόντα πολύ πιο ακριβά. Αυτή η ισορροπία λοιπόν, πρέπει να αποκατασταθεί καθώς επίσης και να υπάρξει ειδική μέριμνα απ την ΕΕ για τα νησιά μας. Η ανάγκη για ένα ισχυρό lobbying προς τα ευρωπαϊκά όργανα είναι η καλύτερη απάντηση για την πίεση και τη διεκδίκηση προνομίων για τα νησιά της Μεσογείου. Για αυτό και η Διακήρυξη της Μαγιόρκα μεταξύ των δυο περιφερειών θα προωθηθεί και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες της Μεσογείου για να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η πρωτοβουλία αυτή αποτελώντας ένα ισχυρό εργαλείο πίεσης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, ο περιφερειάρχης στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας κάλεσε τον Πρόεδρο της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων να επισκεφθεί το Ν. Αιγαίο.

Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση της Λιμενικής Αρχής των Βαλεαρίδων, όπου έγινε και η παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του. Η διαχείριση του συνόλου των λιμανιών των Βαλεαρίδων από τον φορέα, η οικονομική αυτονομία αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις από τα έσοδα της διαχείρισης τόσο των λιμανιών όσο και των home ports, της κρουαζιέρας ήταν το επίκεντρο της συζήτησης των δυο αντιπροσωπειών. Να σημειωθεί πως οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Μαγιόρκα ανήκουν στις τέσσερις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο ενώ κατατάσσονται στη 12η θέση παγκοσμίως.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στα γραφεία του Εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Μαγιόρκα έγινε συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και επιχειρηματικού κόσμου του νησιού που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο του τουρισμού.

Πραγματοποιήθηκε επίσης, αναλυτική παρουσίαση των δυο περιφερειών με την ανταλλαγή εμπειριών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος ενώ διαπιστώθηκαν οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει άμεση συνεργασία, σε επίπεδο περιβάλλοντος, τουρισμού, υπηρεσιών, αλλά και στην εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των δυο περιφερειών. Τέλος, παρουσιάστηκε στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας μια πολύ καλά οργανωμένη υπηρεσία το One Stop Shop, του Επιμελητήριο της Μαγιόρκα σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, η οποία εξυπηρετεί αυθημερόν τον κάθε επιχειρηματία ανάλογα με το αίτημα του.

Η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το Τεχνολογικό Πάρκο (ParcBit), το MICTT –Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft για Τουριστικές Τεχνολογίες, το TIRME, εργοστάσιο στερεών αποβλήτων καθώς επίσης, και το τμήμα τουριστικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μαγιόρκα.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr