Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Ελευθερίας Φτακλάκη στην σύσκεψη του Υπουργείο Τουρισμού για τον συντονισμό της τουριστικής πολιτικής

14 Δεκεμβρίου 2013 14:52

Αντίστοιχα θετική με την ανταπόκριση ήταν και η υλοποίηση της πρότασης της Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Ελευθερίας Φτακλάκη, για σύσκεψη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τους αρμόδιους

Αντιπεριφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να συζητηθεί το ενιαίο πλαίσιο για την εθνική Τουριστική Πολιτική. Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου μεταξύ Περιφερειών και Υπουργείου είχε προταθεί από την Αντιπεριφερειάρχη στην Υπουργό Τουρισμού στην ημερίδα που είχε διοργανωθεί από το Υπουργείο στην έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν από πλευράς τουριστικής ηγεσίας, η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ο ΓΓ του Υπουργείου Τάσος Λιάσκος, ο ΓΓ Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γιάννης Πυργιώτης, ο ΓΓ του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για θέματα Τουρισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την τοποθέτησή της, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Φτακλάκη αναφέρθηκε στο κοινό όραμα που έχουν οι Περιφέρειες με την κεντρική διοίκηση στον τομέα του Τουρισμού, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε «Πρώτα πουλάμε Ελλάδα και μετά τους προορισμούς. Μαζί, ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά. Δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συμπρωταγωνιστές στο ίδιο όραμα. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενιαία κεντρική στρατηγική, με την οποία θα εναρμονιστούν οι στρατηγικές των Περιφερειών για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα και σαφώς και εξοικονόμηση πόρων.

Οι προτάσεις που ανέλυσε η κα Φτακλάκη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής, η οποία συνεπάγεται περισσότερες αρμοδιότητες της Περιφέρειας, την αναβάθμιση  του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σε Υπέρ-Υπουργείο με περισσότερες αρμοδιότητες, ούτως ώστε να μπορεί να επιλύει γρήγορα και αποτελεσματικά προβλήματα του έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό με συναρμόδια Υπουργεία, τη λειτουργία του συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή του Υπουργείου, του ΕΟΤ και των Περιφερειών

Επίσης, πρότεινε στις Περιφέρειες να δημιουργηθεί Δίκτυο τουριστικών  Περιφερειών με αντικείμενο τον τουρισμό και την ανάπτυξη, για να αναπτυχθούν διαπεριφερειακές συνεργασίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου εισηγήθηκε την απλούστευση των διαδικασιών που πλαισιώνουν την τουριστική προβολή, την δημιουργία επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων σε επίπεδο Περιφέρειας με μεθοδολογία από κοινού συμφωνημένη με το Υπουργείο, και το θέμα της πιστοποίησης δεξιοτήτων των εργαζομένων στο χώρο του Τουρισμού.

Η κα Φτακλάκη τόνισε πως το Υπουργείο πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αρχιτεκτονική της επόμενης προγραμματικής περιόδου και να αξιοποιήσει τους πόρους για τον Τουρισμό μέσω των υφιστάμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ώστε να αποφευχθούν οι αποκλεισμοί τελικών δικαιούχων μικρομεσαίων και να συντελεστεί η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη την Υπουργό και τους ΓΓ για την διοργάνωση της συνάντησης και απέσπασε την συναίνεση των συναδέλφων Αντιπεριφερειαρχών για την δημιουργία δικτύου μεταξύ των περιφερειών με αντικείμενο τον Τουρισμό και την ανάπτυξη. Δεδομένου του κοινού οράματος, παρότρυνε τους παράγοντες του Υπουργείου να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, τόνισε, πως ο Τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και, ως εκ τούτου, οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό και με σταθερότητα και όχι αποσπασματικά και επιλεκτικά.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr