Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Παντελή Τζανακόπουλου στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου

28 Ιανουαρίου 2014 16:33

Στις 26 Ιανουαρίου 2014 σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τους χωρικούς και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες καθώς και τους

Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2013.

Στην υπόψη συνεδρίαση σε παρέμβασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παντελής Τζανακόπουλος τόνισε τα εξής:

«Ο απολογισμός των δράσεων της Περιφέρειας είναι πράγματι εντυπωσιακός. Εάν παραμερίσουμε τις παραταξιακές σκοπιμότητες και σταθούμε αντικειμενικά στο έργο που έχει επιτελεσθεί, θα πρέπει αβίαστα να απονείμουμε τα εύσημα και τα συγχαρητήριά μας τόσο στην ηγεσία της Περιφερειακής Αρχής, όσο και στα στελέχη των υπηρεσιών μας.

Το έργο και τα πεπραγμένα αναφέρονται κατά βάση στους τομείς που έχει αρμοδιότητα κατά νόμο η Περιφέρεια. Υπάρχουν όμως τομείς στους οποίους η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα και στους οποίους παρατηρείται μια σταδιακή υποβάθμιση και επιδείνωση.

Την επιδεινούμενη αυτή κατάσταση δυστυχώς η Περιφέρεια δεν μπόρεσε να την αποτρέψει αφού η Κεντρική Διοίκηση εκκώφευε στις προτάσεις και στις παραστάσεις μας.

Δεκάδες ζωτικής φύσεως θέματα για τους Νησιώτες συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκδόθηκαν ανάλογα ψηφίσματα. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Ενδεικτικά αναφέρω:

α. Όλοι μιλάμε για την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, για τη Νησιωτικότητα, για το μεταφορικό ισοδύναμο. Τι έχουμε πετύχει σε αυτούς τους τομείς;

β. Ενδοκυκλαδική επικοινωνία: εξακολουθεί να είναι προβληματική.

γ. Υπολειτουργία Κέντρων Υγείας: έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων που απλώς περιγράφουν το πρόβλημα χωρίς να μπορούμε λόγω αναρμοδιότητας να δώσουμε λύσεις. Η Παριανή κοινωνία είναι ανάστατη. Εδώ και τρία χρόνια με συνεχείς κινητοποιήσεις ζητεί τα ελάχιστα, ήτοι έναν (1) Παιδίατρο και έναν (1) Γυναικολόγο. Ε ούτε και αυτά τα ελάχιστα δεν έχουν επιτευχθεί. Είναι σκέτη απογοήτευση. Παρ' όλα αυτά οι Παριανοί δεν το βάζουν κάτω. Προγραμματίζουν για τις 16 Φεβρουαρίου τοπικό Δημοψήφισμα, το οποίο εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει έναν επιπλέον μοχλό πίεσης προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Δεν θα αναφερθώ στην υποβάθμιση των κοινωνικών δομών πρόνοιας, στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας και ιδίως αυτής των νέων μας, ούτε στο φαινόμενο των νεόπτωχων και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των νησιωτών, τα οποία όπως ξέρουμε όλοι είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης Οικονομικής Πολιτικής, που περιγράφεται με τον όρο «Εσωτερική Υποτίμηση».

Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει πρόσφατα και το οποίο συζητήσαμε στην έναρξη του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εσπευσμένη έγκριση του Υπουργού για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων δείχνει τη νοοτροπία του Αθηνοκεντρικού Κράτους και τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει η Πολιτεία αυτή στα συντεταγμένα αιρετά συλλογικά Όργανα των τοπικών κοινωνιών.

Οι αντιξοότητες και η αδυναμία μέχρι τώρα να πείσουμε για λύσεις στα οξύτατα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας, δε θα πρέπει να μας δημιουργούν αίσθημα παραίτησης. Αντίθετα θα πρέπει να μας πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να συνεχίσουμε ενωμένοι, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τον διεκδικητικό αγώνα μας.»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr