Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι “Μικροί Ξεναγοί” της Σύρου (βίντεο)

11 Αυγούστου 2025 09:18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΡΟΣ
  • ΜΙΚΡΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ
Οι “Μικροί Ξεναγοί” της Σύρου (βίντεο)

test2

test2

Εκεί όπου η παράδοση και η ιστορία διασταυρώνονται, οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, ως πρεσβευτές του τόπου τους, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους επισκέπτες.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λίνα Θεολογίτου, παρακολουθεί τους μικρούς μαθητές της Σύρου σε μια ξεχωριστή ξενάγηση, στο Δημαρχείο του νησιού.

Ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, διευθυντής στο ιστορικό μουσείο Ερμουπόλεως, μιλά για μια εθελοντική ομάδα, η δράση της οποίας ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 2.000 άτομα, πολλά από τα οποία γίνονται ακολούθως ξεναγοί.

Πρόκειται για μια συνεχή εκπαίδευση. Μια φορά την εβδομάδα καθ’ όλο τον χρόνο τα παιδιά και οι εκπαιδευτές τους συναντώνται και συζητούν για τα αξιοθέατα και τα ιστορικά σημεία σε όλο το νησί.

Η έκπληξη των επισκεπτών είναι μεγάλη όταν βλέπουν τον ενθουσιασμό και το πάθος για την ιστορία του τόπου τους, το πως μεταφέρουν τις γνώσεις τους.

Ο Γιώργος Βελούδος, μικρός ξεναγός, είναι ένας από αυτούς που θεωρεί το πρόγραμμα πολύ σημαντικό για το νησί του. Έχει μάθει όλα τα μυστικά των εκθεμάτων του Δημαρχείου/ μουσείου. Όπως λέει στον πίνακα της βασίλισσας Όλγας υπάρχει μια μικρή τρύπα, που προκλήθηκε από το όπλο ενός Ιταλού, ο οποίος μέσα στον κατοχικό του οίστρο πυροβόλησε μέσα στην αίθουσα του χορού και η σφαίρα καρφώθηκε στον πίνακα, όπου παρέμεινε, για να θυμίζει εκείνη την περίοδο.
Αντίστοιχα στον πίνακα του συζύγου της, του βασιλιά Γεωργίου Α΄ ο ζωγράφος μιμήθηκε την “Μόνα-Λίζα” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Έτσι, τα πόδια του στο πορτραίτο μοιάζουν να κινούνται ακολουθώντας το βλέμμα του θεατή.

Φυσικά οι ξεναγήσεις δεν περιορίζονται στο δημαρχείο. Επεκτείνονται σχεδόν σε όλα τα αξιοθέατα του νησιού, τα διάφορα μουσεία τον μεσαιωνικό οικισμό, ότι σηματοδοτεί την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σε χώρους όπου η ιστορία έγραψε ξεχωριστές σελίδες.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • SOS από ιστιοφόρο με δύο επιβάτες ανοιχτά της Σύρου: Αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν, μεταφέρεται με ρυμουλκό στη Μύκονο (βίντεο)
  • Συναυλία για την πανσέληνο στην Απάνω Μεριά Σύρου (βίντεο)
  • Ελαφρύς τραυματισμός ανήλικου στη Σύρο
  • Η Σύρος είναι η «επιτομή της κομψότητας» - Διθυραμβικό δημοσίευμα από τη Le Figaro Nautisme
  • Θάνατος άντρα στη Σύρο
  • Αποβίβαση ασθενούς από Κ/Ζ στη Σύρο