Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μάιος έχει γεύση από Κυκλάδες

06 Μαϊος 2014 17:09

Κυκλάδες: Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός στις «Ημέρες Γαστρονομίας» στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ο φετινός Μάιος έχει έντονη τη γεύση από Κυκλάδες. Γεύση από φως, βράχο, μελτέμι και μνήμη πελάγους. Για πρώτη φορά έρχεται μια διοργάνωση που ζωντανεύει σε όλο του το μεγαλείο ένα απαράμιλλο οικοσύστημα μεγάλων και μικρών γαστρονομικών παραδείσων, από την ατίθαση Άνδρο μέχρι τη σαγηνευτική Φολέγανδρο, στις Ημέρες Γαστρονομίας, στις 9,10,11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Η φετινή διοργάνωση των Ημερών Γαστρονομίας εξυμνεί τις Κυκλάδες μέσα από το θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού και υπόσχεται ένα τριήμερο συναρπαστικών δοκιμών, συναντήσεων, επαφών και δημιουργικών συνεργειών που θα αναδείξουν τη μακραίωνη γαστρονομική κληρονομιά του πιο διάσημου νησιωτικού συμπλέγματος της Μεσογείου. Μέσα από το πολύχρωμο καλειδοσκόπιο αυθεντικών τοπικών συνταγών, γεύσεων, δεκάδων αφιερωμένων παράλληλων εκδηλώσεων - συνδεδεμένων τόσο με την αντιπροσωπευτική κουζίνα της περιοχής όσο και με τον πολιτισμό και την παράδοση που την επηρεάζει - ενώ στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα υψηλής διατροφικής αξίας μοναδικά προϊόντα που συνθέτουν την «αφρόκρεμα» του Κυκλαδικού terroir (πχ. ΠΟΠ τυριά, κρασιά, όσπρια, ηδύποτα, αρωματικά φυτά, εδέσματα, αρτοποιήματα, γλυκίσματα κ.α.).

Τα προϊόντα θα προβληθούν μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής, σύστημα προβολής που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με γνώμονα την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας.

Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα Κυκλαδικά προϊόντα που θα εκτεθούν στις Ημέρες Γαστρονομίας μπορούν να τα αναζητήσουν μέσω των καναλιών διανομής της κάθε εταιρείας ή και του ηλεκτρονικού καταστήματος greek-e-shop.gr.

Κυκλάδες: ένα πνεύμα, χίλιες δημιουργίες

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Σέργιο Φωτιάδη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και δημιούργησαν, ειδικά για το αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πρωτότυπα σκεύη εμπνευσμένα από το Κυκλαδικό πνεύμα και τη λιτή Κυκλαδική αισθητική. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα δημιουργήματα αυτά σε πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ.

Η καρδιά του Aegean Cuisine χτυπά στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με κεντρικό θέμα το νέο προγραμματικό σχεδιασμό για το πρότυπο Δίκτυο Aegean Cuisine, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Δικτύου Aegean Cuisine και θα φιλοξενηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του χώρου καθώς και πάνελ συζήτησης με σημαντικές και αγαπημένες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας.

Το Δίκτυο Aegean Cuisine που παρουσιάζεται στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας ως καταλυτικός παράγοντας στην εδραίωση ενός ενιαίου γαστρονομικού ταξιδιωτικού προορισμού.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους Νίκο Κατσαρό, π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Δημήτρη Σκάλκο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αριστοτέλη Καρβέλα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ), Γιώργο Καλώστο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων & συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα πολύπλευρο ακροατήριο όπου αναμένονται να επισκεφθούν το Μουσείο Μπενάκη δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, από υφιστάμενα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας,

οινολόγοι, chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, εμπορικοί διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, ερευνητές, επενδυτές, μέχρι εκπρόσωποι εξαγωγικών δικτύων, στελεχών μάρκετινγκ τροφίμων –ποτών, της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και το ευρύ κοινό, μικροί και μεγάλοι λάτρεις της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας.

Ημέρες Γαστρονομίας: Δημιουργώντας μια νέα κοινότητα γεύσης

Οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας - μια ομάδα νέων δημιουργών με αποστολή την προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης - έχουν ως πηγή έμπνευσης τον ανεξάντλητο πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας. Στόχος τους οι Ημέρες Γαστρονομίας να γίνουν το σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής δίνοντας τη δυνατότητα συνάντησης σε όλους όσους ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας.

Οι Ημέρες Γαστρονομίας τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κάθε χρόνο παρουσιάζουν τον γαστρονομικό πολιτισμό μιας περιοχής παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών, γαστρονομικών προορισμών κ.α.

Το τριήμερο Φεστιβάλ πλαισιώνεται από δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού, γεύσης και τέχνης και όχι μόνο. Παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά έναν διεθνή κινηματογραφικό θεσμό αφιερωμένο στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες όπως: Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ –Κίνα, το Athens International Culinary Film Festival πραγματοποιείται για πρώτη φορά δημιουργώντας ένα αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών από όλο τον κόσμο, το οποίο πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά με τη συμμετοχή γνωστών chefs, δημιουργών και καλλιτεχνών.

Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός: ένα αφιέρωμα, χίλιες ιστορίες

Μέσα από τις τοπικές συνταγές, τις γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, τα προϊόντα, τις ιστορίες και τις παραδόσεις του μωσαϊκού των νησιών που συνθέτουν το αυθεντικό Δελτίο Τύπου

Κυκλαδίτικο πνεύμα και συναίσθημα, οι Ημέρες Γαστρονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα μοναδικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της γαστρονομίας μιας εμβληματικής περιοχής, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων της γεύσης, του πολιτισμού, της τέχνης, των γραμμάτων και της καινοτομίας.

Ένα ανεπανάληπτο τριήμερο που δεν πρέπει να χάσουν οι λάτρεις της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας και του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr