Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατανυκτική λαμπαδηφορία στα σοκάκια της Παροικίας Πάρου (Βίντεο)

25 Μαρτίου 2017 23:53

Η βραδιά της 25ης Μαρτίου στην Πάρο ήταν όμορφη.

Όταν σίγασαν οι λαμπροί εορτασμοί της εθνικής επετείου την ημέρα, το βράδυ, η ήσυχη ατμόσφαιρα στο νησί έγινε μαγευτική όταν εκατοντάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, με αναμμένες δάδες και λαμπάδες στα χέρια, αναβίωσαν το έθιμο της λαμπαδηφορίας. 

Τα γραφικά σοκάκια της Παροικίας φωτίστηκαν από τις φλόγες των λαμπαδηφόρων που απέτισαν με αυτό τον τρόπο, φόρο τιμής, στην ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης και της Πάρου Μαντώ Μαυρογένους.

Το έθιμο, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821, μετέδωσε στο σήμερα το μήνυμα της νίκης του φωτός επί του σκότους, της επικράτησης του αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας έναντι της σκληρότητας του τουρκικού ζυγού, της τελικής κατάκτησης της ελευθερίας και της ανάστασης του Γένους.
Συμβολικό καθαρά χαρακτήρα είχε το φως της λαμπαδηφορίας, πρακτικό όμως στα χρόνια πριν την Επανάσταση, καθώς ήταν ένας μυστικός κώδικας εμψύχωσης και διάδοσης του μηνύματος ανάμεσα στους υπόδουλους Έλληνες, ότι η ώρα της ελευθερίας τους πλησιάζει.

Κατανυκτικές και γεμάτες περισυλλογή οι στιγμές, σχεδόν ιερές, καθώς το πλήθος περιδιάβαινε τα σοκάκια της Παροικίας. Οι λαμπαδηφόροι κατέληξαν στα σκαλάκια του Κάστρου στην παλαιά αγορά όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα.

Το έθιμο συνοδεύτηκε από επετειακούς σκοπούς και τραγούδια της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάρου και της Χορωδίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας.



Στο βίντεο εκ παραδρομής αναγράφεται 25/04/17. Η σωστή ημερομηνία είναι 25/03/17

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr