Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μηνιαίες ποσότητες απορριμμάτων στην Πάρο είναι ανάλογες της τουριστικής κίνησης του νησιού!

15 Σεπτεμβρίου 2017 14:52

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση εξάγεται αν παρατηρήσει κανείς τα αριθμητικά στοιχεία των μηνιαίων ποσοτήτων απορριμμάτων που εκφορτώθηκαν στον Χ.Υ.Τ.Α. Πάρου σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Πάρου.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που διαπιστώνεται με μια πρώτη ματιά, είναι ότι κατά τους χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, από το 2008 – 2017, τα απορρίμματα του νησιού ήταν κατά πολύ λιγότερα από κάθε άλλο μήνα μέσα στα παραπάνω έτη. Οι μήνες αυτοί εν πολλοίς τουριστικά νεκροί, παράγουν τα λιγότερα απορρίμματα τα οποία προέρχονται από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Αν εστιάσουμε τώρα, στους υπόλοιπους μήνες των ετών 2008 – 2017, παρατηρούμε ότι κατά την ανοιξιάτικη περίοδο, ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται ελαφρώς σε σχέση με το χειμώνα, γεγονός που εξηγείται από την σχετικά αυξημένη κατά την άνοιξη τουριστική κίνηση της Πάρου αλλά και την αύξηση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό που φθάνουν στο νησί εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και του ανοίγματος των τουριστικών επιχειρήσεων.
Κατά τους θερινούς τώρα μήνες, με προοδευτικό τρόπο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, παρατηρείται τεράστια αύξηση των απορριμμάτων που καταλήγουν στον Χ.Υ.Τ.Α.


Ο μηνιαίος όγκος των απορριμμάτων κορυφώνεται κατά τον κατεξοχήν μήνα διακοπών και τουριστικής κίνησης δηλαδή τον Αύγουστο, που το νησί δέχεται παραδοσιακά χιλιάδες επισκέπτες και πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό του. Κατά τους φθινοπωρινούς τώρα μήνες, παρατηρείται κάμψη και ο όγκος των απορριμμάτων κινείται περίπου στα επίπεδα της άνοιξης.

Πέρα όμως από την παρατηρούμενη ευθεία αναλογία ανάμεσα στην τουριστική κίνηση του νησιού και τα παραγόμενα απορρίμματά του ανά μήνα του έτους, διαπιστώνεται, όπως είναι φυσικό και αναλογία μεταξύ απορριμμάτων και τουριστικής κίνησης ανάλογα με την κάθε χρονιά. Επί παραδείγματι, σε μια καλή τουριστική χρονιά όπου το νησί έχει δεχτεί συγκριτικά μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, τα απορρίμματα είναι περισσότερα σε σχέση με χρονιές που δέχτηκε μικρότερη τουριστική κίνηση.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr