Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος: Νοσταλγική συγκίνηση για την «Υπαπαντή», το δεμένο με την ιστορία της Νάουσας εμβληματικό ξύλινο σκαρί! (Βίντεο + Φωτό)

18 Σεπτεμβρίου 2018 20:06

Στην ιστορία της Νάουσας «ταξίδεψαν» νοσταλγικά οι παλαιότεροι Ναουσαίοι που μετείχαν στις εκδηλώσεις των «Καπετανέικων», όταν αντίκρισαν την «Υπαπαντή», το εμβληματικό, πανέμορφο ξύλινο σκαρί που πήρε μέρος στα «Καπετανέικα» ξυπνώντας μνήμες από άλλους καιρούς.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η θέα του σκάφους ανακαλώντας στο νου εικόνες και θύμησες από το ναυτικό παρελθόν, τότε που τα ξύλινα σκαριά «έσμιγαν» την Πάρο με τα άλλα λιμάνια της πατρίδας μας και αποτελούσαν το «παράθυρο» επικοινωνίας με τον κόσμο πέρα από τις ακτές του νησιού.





Το ιστορικό για τη Νάουσα ξύλινο σκάφος, ναυπηγήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όργωνε το Αιγαίο μεταφέροντας από τον Πειραιά και άλλα νησιωτικά λιμάνια πλήθος αγαθών στο νησί με αγκυροβόλιο τη Νάουσα. Θρυλικός καραβοκύρης και καπετάνιος της «Υπαπαντής» ήταν ο Λεονάρδος Μαλαματένιος, η φιγούρα του οποίου όταν αγκυροβολούσε στη Νάουσα, σήμαινε πλησμονή από αγαθά κάθε είδους σε εποχές δυσκολότερης πρόσβασης από τη σημερινή στο νησί.


Η «Υπαπαντή», που όπως λέγεται από τους παλαιότερους που τη θυμούνται στις δόξες της, «έχτισε την Πάρο», τονίζοντας έτσι τη σχεδόν αποκλειστική μεταφορά οικοδομικών υλικών στο νησί από το συγκεκριμένο σκαρί, έπλεε στο Αιγαίο εφοδιάζοντας την Πάρο και με άλλα καλούδια όπως φρούτα και τρόφιμα από τη Χίο, τη Σάμο και άλλα παραγωγικά νησιά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα εμπορικά ταξίδια του πλοίου σταμάτησαν όταν ο θρυλικός καπετάνιος του «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι. Το όμορφο πλεούμενο αγοράστηκε από ιδιώτη στη Σάμο και σήμερα εξακολουθεί να έχει τη βάση του στο νησί του Πυθαγόρα.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr