Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος: Απεβίωσε ο σπουδαίος δάσκαλος, συγγραφέας και φιλάνθρωπος Παναγιώτης Πατέλης

21 Ιανουαρίου 2019 17:46

Θλίψη σκόρπισε στο νησί της Πάρου η είδηση του θανάτου του Παναγιώτη Πατέλη του σπουδαίου δάσκαλου που υπηρέτησε στη Δημοτική εκπαίδευση για 35 περίπου χρόνια και γαλούχησε από το 1951 γενιές παριανών μαθητών με αγάπη και αφοσίωση.

Το εκπαιδευτικό του έργο ήταν μπροστά από την εποχή του. Κέρδιζε τα παιδιά κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους για τη γνώση, αφυπνίζοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους. Τα αγκάλιαζε όλα με την ίδια στοργή και έσκυβε πάνω τους με πραγματικό ενδιαφέρον. Ήταν ο αγαπημένος τους δάσκαλος και ήταν όλα τους παιδιά του.

Ο Παναγιώτης Πατέλης γεννήθηκε στην Αίγυπτο από παριανούς γονείς και σε ηλικία τριών ετών εγκαταστάθηκε στην Πάρο, φοιτώντας αργότερα στο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας. Δίδαξε για πρώτη φορά στο νησί το 1951 σε σχολείο της περιοχής του Δρυού. Πέραν της μακρόχρονης προσφοράς του στην εκπαίδευση, υπήρξε επίσης δραστήριο μέλος της παριανής κοινωνίας με τεράστια συμβολή σε πολλούς τομείς κοινωνικής δράσης.



Διετέλεσε μέλος του παραρτήματος ΠΙΚΠΑ, της Επιτροπής Απορίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παρίων «Η Εκατονταπυλιανή», Ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ενοριακού ναού της Εκατονταπυλιανής, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού, Τοπικός Έφορος Προσκόπων Πάρου, έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων, μέλος της Εφορίας του Βελέντζειου Ιδρύματος Πρόνοιας και Μορφώσεως, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Μουσείου, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιπρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής για τη στερέωση και ανακαίνιση των παρεκκλησίων Αγίου Κωνσταντίνου και Ευαγγελισμού στο Κάστρο στην Παροικία.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Πατέλη στην ανάδειξη του Ιερού Ναού της Παναγίας Εκατονταπυλιανής σε πανορθόδοξο προσκύνημα. Άοκνα προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις και την αρθρογραφία του να προβληθεί ο σπουδαίος παλαιοχριστιανικός ναός με την τεράστια ιστορική σημασία για την Ορθοδοξία σε παγκόσμια κλίμακα.



Ο Παναγιώτης Πατέλης υπήρξε επίσης σημαντικός μελετητής και συγγραφέας, με επίκεντρο ερευνητικού ενδιαφέροντος τις Εκκλησίες της Πάρου.
Πλούσιο ήταν το έργο του και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο φιλάνθρωπο πνεύμα του οφείλεται το γεγονός ότι μετείχε ενεργά στην οργάνωση και λειτουργία συσσιτίου, στην οικονομική ενίσχυση απόρων, γερόντων, ασθενών, σπουδαστών και πολυτέκνων και στην δημιουργία του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου.

Το νησί και οι μαθητές του θα τον θυμούνται πάντοτε με αγάπη.

O κ. Αντώνης Πατέλης εκφράζει με συγκινητικά λόγια το στερνό αντίο στο δάσκαλό του.

Έφυγε από κοντά μας ο δάσκαλος Παναγιώτης Πατέλλης… Πάντα θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό για ό,τι πρόσφερε στο νησί μας.
Οι πρώην μαθητές σου, δάσκαλε, σου εκφράζουν τον σεβασμό και την αγάπη τους, οι οποίοι χάρη στην παιδαγωγική σου στάση, τον πολιτισμό, τις αξίες και προπαντός με την αγάπη που τους περιέβαλες, συνέβαλες στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους και όχι μόνο.

Για όσα μας προσέφερες, δάσκαλε, σου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ…

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της Τρίτης 22 Ιανουαρίου στις 12:00 στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Παροικία. Η σορός του θα αφιχθεί στην Πάρο με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά το πρωί της Τρίτης.

Το parianostypos.gr και οι συνεργάτες του, εκφράζουν τη θλίψη τους και τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου εκλιπόντος.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr