Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Keep Aegean Blue": Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών στην Ελλάδα

12 Μαρτίου 2019 23:51

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Οργανισμό "All For Blue''

Περισσότερα από 600 κιλά σκουπίδια βγήκαν από το νερό και από τον βυθό, στην παραλία Λιβάδια Παροικίας Πάρου, όπου υλοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Μαρτίου η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, "Keep Aegaen Blue", η οποία έχει στόχο τη διατήρηση του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά της, μέσα από την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Για το λόγο αυτό, η δράση, που είναι η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων και με αυτούς υλοποιείται, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, "All For Blue", που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.

Συγκεκριμένα στην Πάρο, από την ακτή και τον βυθό συγκεντρώθηκαν 650 κιλά σκουπίδια. Οι μαθητές συμμετείχαν με απίστευτο ενθουσιασμό στη δράση και συνεργάστηκαν με τους δύτες του καταδυτικού κέντρου για να βγάλουν τα σκουπίδια από το νερό.

Στην επιχείρηση καθαρισμού συμμετείχαν 350 μαθητές του Γυμνασίου Παροικίας, του Γενικού Λυκείου Παροικίας, του Γενικού Λυκείου Νάουσας και του ΕΠΑΛ Πάρου, η ίδια η Κατερίνα Τοπούζογλου με τους δύτες συνεργάτες της, ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς, οι καθηγητές των σχολείων και αυτοδύτες.

Πριν τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό, έγινε σεμινάριο στο ΕΠΑΛ Πάρου το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές, με αντικείμενο την σημασία της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

H Κατερίνα Τοπούζογλου, ενημέρωσε τους μαθητές για την δράση του Οργανισμού "All for Blue" που στόχο έχει να άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, εξηγώντας ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας. Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ' εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι' αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ' ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας "Keep Aegean Blue" που ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό "All For Blue", συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Η περιβαλλοντική δράση κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε σχολικές μονάδες μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια. Στον καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

10.jpg 15.jpg 16.jpg

7.jpg 9.jpg

Για την παραπάνω επιτυχημένη δράση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 στην Πάρο ο Έπαρχος Πάρου -Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς επιθυμεί να ευχαριστήσει τους κάτωθι :

1. Την Δ/νση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για την έγκριση της δράσης.

2. Τους Δ/ντές, τους Καθηγητές και τους Μαθητές για την συμμετοχή τους στο σεμινάριο και στην καθαριότητα της θάλασσας.

3.Τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πάρου για την παραχώρηση της αίθουσας του ΕΠΑΛ.

4.Την εταιρείας ΚΤΕΛ Πάρου Α.Ε. για την δωρεά μετακίνηση των μαθητών του Λυκείου Νάουσας .

5.Τον Δήμο Πάρου και τους εθελοντές δύτες που βοήθησαν στον καθαρισμό της παραλίας και του βυθού.

6. Τον Οργανισμό "All For Blue" για το αξιόλογο σεμινάριο που παρουσίασαν και για την συμβολή τους στον καθαρισμό της παραλίας και του βυθού.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr