Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου για το μπαστούρωμα

29 Αυγούστου 2019 11:35

Οι Κυκλαδίτες νησιώτες και ιδιαίτερα οι Παριανοί στο πέρασμα των αιώνων, δούλεψαν και αγωνίστηκαν σκληρά σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, για να επιζήσουν στα φτωχά πετρώδη και άγονα εδάφη των νησιών τους.

Πολύτιμο και καθημερινό σύντροφο και σύμμαχο στον αγώνα της επιβίωσης είχαν πάντοτε τα παραγωγικά ζώα, τα ζώα εργασίας και τα ζώα συντροφιάς, με τα οποία είχαν καθημερινή σχέση φροντίδας αγάπης στοργής και αφοσίωσης. Χάρις σε αυτά εξασφάλιζαν, βοήθεια στις αγροτικές εργασίες (όργωμα, αλώνισμα, μεταφορές), τροφή για την οικογένεια (γάλα, αυγά, κρέας), πρώτη ύλη για τα ρούχα, τα χαλιά, τα σκεπάσματα υποδήματα, (μαλλί, δέρμα), λίπασμα για τις καλλιέργειες (κοπριά).

Το ξηροθερμικό κλίμα των νησιών, ο αέρας , η έλλειψη νερού, ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος, η έλλειψη βουνών πεδιάδων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι αναβαθμίδες (πεζούλες), οι ξερολιθιές (μάντρες) που περικλείουν τις ελάχιστες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η συγκαλλιέργεια μονοετών και πολυετών καλλιεργειών, αλλά κύρια η ανάγκη για την πλήρη αξιοποίηση και της ελάχιστης τροφής που υπήρχε, δημιούργησαν ειδικές συνθήκες για την ελεύθερη εκτροφή των παραγωγικών ζώων στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Πρακτικές συνήθειες, παραδόσεις και έθιμα βαθειά ριζωμένα στη συνείδηση και στην νοοτροπία των αγροτών.

Η κτηνοτροφία έχει παράδοση αιώνων στα νησιά και η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριά, κρέατα, κατασκευάσματα) συνεχίζεται αμείωτη από την εποχή του Ομήρου με τις ίδιες λίγο πολύ μεθόδους και τις ίδιες ιδιαίτερες και νόστιμες γεύσεις που περιγράφουν περιηγητές, συγγραφείς, γευσιγνώστες και που σήμερα συνεχίζουν να παράγονται και να αποτελούν ένα σημαντικό πόλο έλξης και σημαντικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης.

Δύο πράγματα για μας είναι βέβαιο ότι ισχύουν και είναι αδιαμφισβήτητα: α) τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αναφέραμε δεν μπορεί να παράγονται από κακοποιημένα, βασανισμένα, εγκαταλειμμένα, διψασμένα και υποσιτισμένα ζώα που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και υποφέρουν, β) οι Παριανοί κτηνοτρόφοι δεν μπορεί να είναι σαδιστές και βασανιστές ζώων, ούτε ανόητοι να διατηρούν ζώα που δεν παράγουν το μέγιστο που μπορούν και τα οποία να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τη ζωή τους με τεράστια οικονομική ζημιά για τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.

Είμαστε πραγματικά αγανακτισμένοι γιατί τον τελευταίο καιρό με αφορμή το <<παστούρωμα>>, έχει ξεσπάσει μια ενορχηστρωμένη καμπάνια, η οποία δεν ξέρουμε από που εκπορεύεται και τι απώτερους σκοπούς εξυπηρετεί, που προσπαθεί να δυσφημήσει συλλήβδην τους κτηνοτρόφους της Πάρου και να τους εμφανίσει σαν βασανιστές των ζώων τους. Αποτέλεσμα αυτού του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι να στερείται από τα ζώα μας, σε μια δύσκολη χρονιά από την έλλειψη τροφής λόγω ανομβρίας, η ελεύθερη βόσκηση στα χωράφια και η έκθεση στον ήλιο.

Αγαπάμε και προστατεύουμε τα ζώα μας. Περνάμε μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, ξενυχτάμε κοντά τους όταν γεννάνε, βρεχόμαστε για να τα ταΐσουμε όταν βρέχει, υποφέρουμε όταν αρρωσταίνουν, λυπόμαστε όταν πεθαίνουν, χαιρόμαστε όταν είναι χαρούμενα και παίζουν, τραυματιζόμαστε (πρόσφατα θρηνήσαμε την απώλεια ενός συμπατριώτη μας) όταν τσακώνονται, εξαγριώνονται ή βρίσκονται σε οίστρο, κινδυνεύουμε για να προστατέψουμε τα πιο αδύναμα.

Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα προστασίας και υγείας των ζώων, στις εκτροφές, στα σφαγεία στις μεταφορές είναι τεράστια. Σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και φιλοζωικές οργανώσεις (όπως το GAWF ANIMAL ACTION) έχουν οργανωθεί επισκέψεις ειδικών για την υγεία των υποειδών, οδοντιατρική περίθαλψη και περιποίηση των άκρων, έχουν γίνει επιδείξεις για περίφραξη με ηλεκτρικούς φράχτες και τη χρήση της τεχνολογίας στην εκτροφή των ζώων.

Σεβόμαστε και εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές της οικουμενικής διακήρυξης για τα δικαιώματα των ζώων.

Σίγουρα μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν και προσπαθούμε, αλλά τακτικές όπως οι καταγγελίες, οι διώξεις οι υπερβολές και οι αντεγκλήσεις από άτομα χωρίς ειδικές γνώσεις κι εμπειρία μόνο ζημιά και οπισθοδρόμηση μπορούν να φέρουν με μεγάλο χαμένο τα ζώα.
Υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά αυτές είναι ελάχιστες και πρώτοι εμείς τους νουθετούμε, τους κατακρίνουμε και τους απομονώνουμε.

Στα ζητήματα αυτά πάντα υπάρχουν δύο όψεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και κανείς δεν κατέχει το αλάθητο.

Εμείς τα μέλη του Α.Σ.ΠΑΡΟΥ ζητάμε α) να εφαρμόζεται στις εκτροφές μας η κείμενη νομοθεσία για την προστασία των ζώων (Ν.4235/2014) από τις αρχές που προβλέπεται, είναι αρμόδιες και γνωρίζουν το αντικείμενο.

β) Να σταματήσει το Α.Τ. Πάρου να κινητοποιείται άμεσα με ανυπόστατες ή ανώνυμες καταγγελίες για δήθεν κακοποίηση ζώων και να ακολουθείται η κανονική διαδικασία διερεύνησης κάθε επώνυμης καταγγελίας.

γ) Να σταματήσει η συκοφάντηση και δυσφήμηση του νησιού μας και του επαγγέλματος μας.

δ)Να συνεχίσουν να υπάρχουν ελεύθερα ζώα που βόσκουν στα χωράφια.

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr