Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμμονικός εναντίον Ωφέλιμου - Εριφύλη Γαλλή

20 Σεπτεμβρίου 2020 14:29

Στα Παριανά μέσα διαβάζω κάποιες απόψεις ορισμένων που αντιπολιτεύονται με τρόπο που αδυνατώ να κατανοήσω. Παλεύω να αντιληφθώ τι θέλει να πει ο συντάκτης κάθε φορά.

Γκρινιάζουν για τη περίοδο που τα νησιά μας ήταν «απομονωμένα», αλλά διαμαρτύρονται και για το άνοιγμα στον τουρισμό.

Καταγγέλουν εκβιασμό εφοπλιστών (μάλλον τους ακτοπλόους εννοούν, αλλά το «εφοπλιστής» συσπειρώνει καλύτερα τα ταξικά αντανακλαστικά – ή μπορεί και να μη γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των δύο), αλλά δεν μας λένε ποιον ακριβώς εκβίασαν και τίνι τρόπο.

Τους ενόχλησε η προβολή του νησιού μας ως ασφαλούς προορισμού από «κάποιο γραφείο» το οποίο μάλλον δεν ήταν της αρεσκείας τους (να τους ρωτάμε άλλη φορά ποιο προτιμούν), αλλά τους ενοχλεί και η δημοσιότητα που έλαβαν τα μέτρα της δημοτικής αρχής για την προστασία κατοίκων και επισκεπτών.

Γκρινιάζουν για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία ή για τα γεμάτα αεροπλάνα, αλλά την ίδια στιγμή καταγγέλλουν και το «κλείδωμα» της τοπικής οικονομίας.

Θεωρούν «παιδικό» το μέτρο για τις μάσκες, αλλά δεν δέχονται και την ατομική ευθύνη όσων δεν κρατούν τις αποστάσεις, παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις των ειδικών λοιμοξιολόγων.

Εν τέλει, έχουν κάτι να αντιπροτείνουν; Έχουν κάτι απτό και συγκεκριμένο να εισφέρουν στο δημόσιο διάλογο; Ή θα συνεχίσουν να αναλώνονται σε βερμπαλιστικό και καταγγελτικό λόγο, στον οποίο θα πετάνε και κάποια τσιτάτα από αυτά που έχουμε όλοι δει να εκτοξεύονται στη μηδενιστική ρητορική κάποιων κομμάτων στην κεντρική πολιτική ζωή, και θα περιμένουν από εμάς να τους πάρουμε στα σοβαρά;

Απέναντι στα παραπάνω, ως άτομο που ζω και εργάζομαι στα νησιά μας, προσωπικά έχω αυτά να παρατηρήσω, πάντως:

Η Πάρος και η Αντίπαρος αποτέλεσαν ίσως τα καλύτερα προετοιμασμένα νησιά όλων των Κυκλάδων. Αυτό που εμείς, οι απλοί πολίτες, είδαμε είναι έναν Δήμο σε εγρήγορση που:

  • Από την πρώτη στιγμή συγκρότησε επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην οποία συμμετείχε και η αντιπολίτευση
  • Συνεργάστηκε με την Αστυνομία ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων της πολιτείας
  • Κυκλοφόρησε εγχειρίδιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Δημιούργησε ειδικό χώρο στο Κέντρο Υγείας του νησιού με δικά του έξοδα και με τους υπαλλήλους του και συγχρόνως το εξόπλισε με αναλώσιμα είδη
  • Εφοδίασε τους δημοτικούς υπαλλήλους με εξοπλισμό ατομικής προστασίας
  • Προβαίνει σε συνεχή καθαρισμό των δημόσιων κτιρίων, πολυσύχναστων και κοινόχρηστων χώρων, όπως όλοι έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε συχνά

Από την άλλη είδαμε μια αντιπολίτευση που αναλώθηκε σε άγονο καταγγελτικό λόγο αντί να συνεργάζεται για το καλό των νησιών και των κατοίκων τους. Την είδαμε να βάλει ευθέως κατά των προληπτικών μέτρων. Να υπονομεύει την εικόνα που τα νησιά μας προέβαλλαν προς τα έξω με τη συνεργασία της τοπικής αρχής, των κατοίκων και των επιχειρηματιών. Και εν τέλει, ακόμα και τώρα που η τουριστική σεζόν οδεύει προς το τέλος της, να μην μπορεί να καταπιεί το γεγονός ότι, παρά τα άδικα περιοριστικά μέτρα που μας περιόρισαν, μας δυσφήμισαν και εν τέλει μας έβλαψαν όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Πάρος και η Αντίπαρος κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, με απώλειες πολύ μικρότερες από κάθε άλλο μέρος της χώρας μας που ζει από τον τουρισμό.

Για όλα τα παραπάνω, καλύτερα οι συντάκτες αυτών των κούφιων μανιφέστων να σιωπούν. Τώρα μιλάμε εμείς.

Εριφύλη Γαλλή

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr