Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με δώρο ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για κάθε μαθητή της Πάρου ξεκινάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σωστής διαχείρισης πλαστικού

25 Ιανουαρίου 2021 13:11

Την εβδομάδα αυτή κάθε ένας από τους 1.137 μαθητές και 128 εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων της Πάρου παρέλαβε το δικό του


επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό μπουκάλι από τον Δήμαρχο κο Μάρκο Κωβαίο και την Αντιδήμαρχο & Αντιπρόεδρο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κα Δώρα Σαρρή, καθώς και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, και μέλη της ομάδας Clean Blue Paros, σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη του εκπαιδευτικού τους προγράμματος.

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής που διεξήχθη σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού, ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των παιδιών, στοχεύοντας έτσι σε μία επόμενη γενιά ενεργών πολιτών, ακτιβιστών και συνειδητών ψηφοφόρων που με αφοσίωση θα μάχονται για την επίλυση της κρίσης που προκύπτει από την πλαστική ρύπανση. Το πρόγραμμα Clean Blue Paros, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Μάιο του 2019, στηρίζει την Πάρο ώστε να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης.



Η αρχή έγινε το 2019 όταν τοποθετήθηκαν σε όλα τα σχολεία της Πάρου βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών από τους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται μόνο μέσω μαθημάτων αλλά είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να δράσουν ξεκινώντας από την σημαντική μείωση πλαστικών μίας χρήσης. Ακολουθούν και άλλες ενέργειες που με τα κατάλληλα εργαλεία μάθησης θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι το πλαστικό, που καταλήγει και τι μπορούν να κάνουν εκείνα για την καλύτερη διαχείρισή του.

«Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση της κοινωνίας μας είναι το μυστικό για μία μακροπρόθεσμη αλλαγή όσον αφορά την παραγωγή του πλαστικού, την χρήση του καθώς και την εξάλειψή του. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που διαθέτουμε είναι καταρτισμένα ώστε να επιμορφώσουν τα παιδιά γύρω από τη σωστή διαχείριση του πλαστικού, και ακόμη περισσότερο να τα ενεργοποιήσουν ώστε να μειώσουν δραστικά την χρήση πλαστικού στη δική τους ζωή και στην ευρύτερη κοινωνία,» είπε η Jo Royle, Διευθύντρια της Common Seas, της κοινωνικής επιχείρησης πίσω από το Clean Blue Paros.

Η κα Royle πρόσθεσε: «Επιθυμία μας είναι κάθε παιδί να κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει πλαστική ρύπανση στις θάλασσές μας, ώστε να συμβάλλει με τη σειρά του σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απορρίμματα. Η εφαρμογή αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Πάρο είναι μόνο η πρώτη φάση του ευρύτερου παγκόσμιου προγράμματός μας, της Oceans Plastics Academy, μία Ακαδημία με πλήρη καταρτισμένα εργαλεία περαιτέρω εκπαίδευσης. Τα εργαλεία αυτά βρίσκονται πλέον στη διάθεση των εκπαιδευτικών φορέων της χώρας αλλά και κάθε υπεύθυνου πολίτη που ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί ακόμη περισσότερο». Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Ocean Plastics Academy τα εργαλεία της χρησιμοποίησαν πάνω από 20.000 φορές απευθυνόμενα σε ένα κοινό της τάξεως του μισού εκατομμυρίου.

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων WATT, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Μαζί με φορείς του Δήμου, επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και επισκέπτες, καθώς και κατόπιν σημαντικής έρευνας ώστε να γίνει κατανοητή η πραγματική διάσταση του προβλήματος, το Clean Blue Paros ανακαλύπτει και δοκιμάζει συστημικές λύσεις που μειώνουν σημαντικά την πλαστική ρύπανση στην Πάρο, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κος Μάρκος Κωβαίος, θερμός υποστηρικτής του προγράμματος: «Παραμένουμε σταθερά αρωγοί στην προσπάθεια του Clean Blue Paros για την καθιέρωση μιας ισχυρής κουλτούρας περιβαλλοντικής συνείδησης που ξεκινάει καταρχήν από τα παιδιά μας και διευρύνεται στην κοινωνία μας. Ως Δήμος Πάρου χαιρετίζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και ελπίζουμε η Πάρος μας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα νησιά της χώρας μας, στοχεύοντας στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό».

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr